АктуалноБългарияВластГрадътИзбориНовиниПод лупа

Илия Кирчев към съветниците: Как да намалим разходите, като вие си гласувахте 100% увеличение на заплатите?

От опозицията направиха опит за дебат по точката в дневния ред, но получиха „контра“ от ресорния заместник-кмет (ВИДЕО)

„Вашите наблюдения са абсолютно безпочвени, а доказателство за това е фактът, че Международната рейтингова агенция  “Стандард енд Пуърс” повиши рейтинга на Пловдив, а не го намали като в София“, посочи Кирчев Всъщност това не е вярно – рейтингът бе потвърден, а не повишен

Общинският съвет отложи решението е за освобождаването на шефа на Спортния диспансер

От втори опит общинските съветници в Пловдив приеха отчета на бюджета за първото полугодие на 2020-а година на днешното редовно заседание на местния парламент. От опозицията направиха опит за дебат по точката в дневния ред, но получиха „контра“ от ресорния заместник-кмет.

Добромира Тошева от БСП заяви, че социалистите няма да подкрепят отчета, защото не са съгласни с някои цифри, на което получи отговор от Илия Кирчев, че това е всичко, което се е случило до този момент, а не предложение за изменение на бюджета.

„Това, което гледаме е, че Пловдив е бил на автопилот през това време. Даже и да нямаше кмет и зам.-кмет положението щеше да е същото,“ коментира независимият съветник Слави Георгиев.

Предполагам, че на вас и г-н Димитров не би ви се искало да сте хората, които ще останат в историята, като довели Община Пловдив до предфалитно състояние, попита той.

Вашите наблюдения са абсолютно безпочвени, отговори ресорният зам-кмет и посочи, че бюджета се управлява много активно, а доказателство за това е фактът, че Международната рейтингова агенция  “Стандард енд Пуърс” повиши рейтинга на Пловдив, а не го намали като в София. (бел.авт. всъщност това не е вярно – рейтингът бе потвърден, а не повишен )

“Стандард енд Пуърс” запази рейтинга на Пловдив, очаква по-ниска безработица от тази в страната

Йордан Иванов от ДБ изтъкна, че инструментът, който общинския бюджет трябва да ползва е  оптимизирането на разходите, вместо вдига на данъците за запълване на дупки.

Тук Илия Кирчев отговори с репликата „Как да намалим разходите, като вие си гласувахте 100 % увеличение на заплатите“.

От залата се чуха гласове, че това не е вярно и дебатът бе прекратен.

При първото гласуване само 24 съветници подкрепиха документа при нужни 26 гласа. Тогава председателят на Об С Александър Държиков поиска прегласуване.

От втория опит се събраха 28 гласа „за“ от ГЕРБ и „Кауза Пловдив“, а БСП, ДБ, ВМРО и независими съветници се обявиха „против“.

На днешното заседание Общинският съвет отложи още едно решение. То е за освобождаването на шефа на Спортния диспансер д-р Ненко Ненков  за следващата сесия. В дневният ред имаше точка за прекратяване на договора на настоящия управител на  Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина. Мотивът бе подкрепящо писмо от изтъкнати спортисти и по предложение на общинския съветник Атанас Узунов. Той поиска още  промяна в наредбата, която да наложи задължителните медицински прегледи на детско-юношеските спортни школи в града под тепетата да минават през Диспансера, с цел да се  подпомогне здравната институция.

„Останах с впечатление, че ние сме решили да закрием Спортния диспансер“, коментира кметът Здравко Димитров. „Доктор Ненков нито ще го гоним, нито ще закриваме Диспансера. Искаме да дадем възможност той да стане една модерна спортна база. Да дадем възможност да кандидатства по европейски програми. Да го дадем на човек, който ще го развива. Трябва ли да продължава да съществува в сегашния си вид?“

Ръководителят на общинското здравеопазване доктор Калин Калинов пък обясни на свой ред, че повече от година Спортният диспансер няма обявен конкурс, защото управителят не иска да участва с аргумента, че е уморен и не желае.

Социалистите поискаха при подобни смени да бъдат правени мотивирани решения, а кандидатите да бъдат представяни подобаващо.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина