Илия Кирчев: Бюджетът на Пловдив засега е добре

Актуално Гласове Избори 2021 Новини

Близо два милиона и половина отиват загубите от таксите, които отменихме в подкрепа на бизнеса, отчете зам.-кметът

Общината може да получи и повече от 60 милиона евро заем от ЕИБ, съобщи той

„ Бюджетът на Пловдив засега е добре. С направените до момента корекции  ще успеем да издържим тази тежка година. 6,5 милиона дотук сме назад спрямо миналата година. Да се надяваме, че ще успеем да ги компенсираме. Близо два милиона и половина отиват загубите от таксите, които отменихме в подкрепа на бизнеса, в едно със Синята зона и детските градини. Тези пари със сигурност няма как да бъдат събрани”, съобщи днес финансовият зам.-кмет Илия Кирчев.

Той допълни, че в края на септември или началото на октомври вероятно ще се стигне до ново актуализиране на бюджета.

„В началото на есента ще имаме повече информация. Тъй като дотогава предстои да се случат много събития, които да укажат влияние на финансите на града”, заяви още Кирчев. Но не уточни за какви точно събития става дума.

Вчера зам.-кметът е разговарял с представители на Европейската инвестиционна банка.

„Казаха, че общината би могла да получи и по-голяма сума от 60 милиона евро. Всичко ще правим в синхрон с политическите формации и с обществеността на града. Ще съгласуваме всяко едно действие по този заем. Искаме най-напред да поднесем на вниманието проектите”, разкри Илия Кирчев. А те са бул. „Северен”, басейн „Младост”, „Модър-Царевец” и нов мост над Марица. Ще е включено и съфинансирането от страна на общината в реализирането на Водния цикъл, като се предполага, че то може да достигне 30 милиона.

„Предстои да се направи новия план за интегрирано развитие на общината във връзка с новия програмен период, в който ще залегнат и инфраструктурни проекти, проекти  свързани със социалната инфраструктура,         със здравеопазването, с така наречения Smart city. И съответно ще се търси финансиране. Разбира се разчитаме по-голямата част да дойде от фонда за възстановяване, който в момента се обсъжда в Европейската комисия”, каза още зам.-кметът. Планът за интегрирано развитие трябва да е готов до края на годината.

На финал той съобщи, че проектът за Небет тепе и Източната порта ще бъде внесен на следващата сесия за окончателно одобрение.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.