АктуалноБългарияГласовеГрадътМненияНовиниПод лупа

Илия Кирчев: 65% са загубите по ВиК-мрежата към днешна дата в областта

Бившият зам.-кмет по финанси е част от проектантския екип, извършил прединвестиционните проучвания по проекта за реализация на каскада „Доспат –Въча“

 От ВиК – Пловдив отказали информация на проучвателния екип  

Икономистът: Проектът ще се изплати за 27 години

Бившият зам.-кмет по финанси в Община Пловдив Илия Кирчев, който напусна поста по свое желание преди няколко месеца, е част от проектантския екип, извършил прединвестиционните проучвания по проекта за реализация на каскада „Доспат –Въча“. Банкерът презентира икономическата обосновка на проекта пред Експертния съвет в областна администрация, който заседава днес, за да реши дали приема или отхвърля проучването.

Кирчев цитира данни, че към днешна дата 65% са загубите по ВиК-мрежата в областта. Според експертните изчисления реализацията на проекта в представения обем ще даде 2,7 на 100 възвръщаемост, а той ще се изплати за 27 години, при условие, че се финансира до 70 % от  заемни средства с 0,5 % г.л.п.

„Изграждането на каскада ще увеличи цената на водата за домакинствата, но ще спести суми от разходите, които те правят за вредите, нанесени им от твърдата вода и ще подобри качеството на водата и услугата,“ коментира Кирчев.

Много хора ще започнат да пият вода от чешмите, а сега си купуват минерална вода, посочи той една от ползите.

Финансистът представи прогнози, че първата година от функционирането на готовия проект, в най-тежкия вариант:

„Цената на водата за домакинствата ще се увеличи с приблизително 1,15 лв, тоест тя ще стане 3,38 с ДДС за кубик, като най-лошият вариант пак визира 65% загуби.“

В същото време той представи и тезата, че когато започне да се покачва количеството фактурирана вода на ВиК – това означава, че ще намалят цитираните по-горе загуби- заради инвестициите по програмата на дружеството, които са над 200 000 млн. лв., по думите на Кирчев, то тогава:

„Всяка година ние можем да станем свидетели на намаляване на цената на водата“.

По думите му, сега едно семейство употребява средно от 10 до 20 кубика на месец и прави между 1000 и 4000 лева на година разходи за ел. уреди и лекарства, заради твърдата вода. При сбъдването на първата година от функционирането на каскадата той представи пример, че водата ще скочи от 2,24 на 3,38 лв с ДДС и едно домакинство ще се охарчва само с още 130-260 лева, но ще спестява сериозни средства от допълнителните разходи, които сега прави заради твърдата вода.

По време на заседанието, областният управител го репликира, че всички са чели проекта и трябва да говори по същество.

С това Кирчев приключи презентацията си.

По-късно в отговор на въпроси от залата банкерът заяви, че ВиК – Пловдив са отказали информация на проектантите.

Кирчев заяви, че поискали от директора на дружеството Спартак Николов данни за загубите.

„Той отказа с мотива, че това е от национална сигурност, затова ние намерихме данни от наши източници.“  

Шефът на ВиК, който присъстваше на заседанието взе думата в отговор на репликата.

„Ние сме публично дружество – всяка година подлежим на одит, включително и международен, всяка година публикуваме подробен финансов отчет и това е общодстъпна информация.  

Информацията, която бе поискана от екипа, касае съвсем други данни – инфраструктура. Ние бяхме посъветвани от съответните правоохрантилени органи точно тази информация да не бъде изнасяна!

ВиК – Пловдив се стреми да представя качествени услуги. Ние и като жители на тази област силно държим,искаме този проект да се случи и оказваме пълно съдействие“, заключи Спартак Николов, на което не последва реплика от страна на Илия Кирчев.

Заседанието продължи над 3 часа. В крайна сметка предпроектното инвестиционно проучване не бе прието заради редица пропуски.

Запис на заседанието може да изгледате ТУК.

Очаквайте подробности.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина