„Главата ми е каша, не помня”

Актуално Криминале Новини Под ножа Темида

Амнезия споходи най-важния свидетел по делото срещу Иван Димитров – Доктора за убийството на Жоро Плъха

Половинката на подсъдимия отказа да свидетелства

Главата ми е каша, не помня”. Това повтори на няколко пъти най-важният свидетел в процеса срещу Иван Димитров – Доктора за убийството на Жоро Джевизов – Плъха. Днес вървят разпити на свидетели, след като делото бе върнато за ново разглеждане заради съществени процесуални пропуски. Припомняме, че Иван Димитров е подсъдим по обвинения за умишлено убийство, извършено на 2 март 2018 г., при превишаване пределите на неизбежната отбрана и за незаконно притежание на оръжие – пистолет Валтер, с който е прострелял крадеца.

Нищо от случилото се в ранните часове на втори март не помни човекът, на който Иван Димитров се е обадил, веднага след тежкия инцидент. Името му е Никола Капасъзов, с прякор Кольо Багера. „Минаха доста години. Да вметна, че изгубих и майка ми, и сестра ми в този период”, обясни в началото на съдебния разпит Капасъзов. Той е съсед на Иван Димитров и е човекът, който се е притекъл на помощ на Доктора след случилото се в къщата му.

На няколко пъти съдията по настоящето дело Петко Минев му направи забележка да отговаря ясно и директно на въпросите. Той успя да си спомни единствено, че подсъдимият му се е обадил по телефона.

Не помня точно какво ми каза. Някакъв проблем беше. Нещо го били нападнали някакви хора. В главата ми е една каша. Не съм добре. Не помня какво ми каза”, свидетелства днес Никола Капасъзов.

Друг път случвало ли ви се е подобно нещо”, попита го съдия Минев, явно неразбирайки как човек не помни подобни обстоятелства.

Съдът реши, да прочете показанията му, дадени пред съдия, и тези, дадени пред разследващите.

Пред съдия преди три години свидетелят заявява, че познава Димитров от 2007 г. През нощта на втори март подсъдимият му се обадил и му обяснил, че в къщата му влезли с взлом крадци. „Циганинът избяга, ела”, казал Доктора на съседа си. Той се облякъл и отишъл в дома на Димитров, не видял никой в двора. Станало ясно, че е тършувано в работилницата в двора на къщата. Иван Димитров заявил, че крадецът хвърлил нож по него и му направил прорезна рана на крака. Освен това извадил от джоба на якето си малка декоративна брадва, остра.

Доктора разказал на Кольо Багера, че стрелял няколко пъти ниско долу, за да уплаши крадеца, като му казал да легне на земята. Но той бил агресивен, опитал се да го удари с рекламна табела. Според показанията на Капасъзов от преди три години, Димитров му казал, че след нападението с табелата стрелял още няколко пъти, а „циганинът тръгнал да бяга”. „Мисля, че го уцелих, но по нищо не личеше”, казал Доктора на съседа си. През 2018 г. свидетелят си спомня, че знаел за пистолета, който Иван Димитров имал, тъй като му го е показвал, но не знаел каква марка е. В рамките на разпита му тогава става още ясно, че Доктора му показал ножа, който Жоро Джевизов хвърлил по него, а той го хванал за дръжката и го взел. После го върнал на Димитров. Взел и табелата, с която крадецът нападнал съседа му, за да я върне на мястото ѝ. После двамата тръгнали да търсят „циганина”, както много пъти свидетелят нарича крадеца в показанията си от 2018 г., но не го намерили.

На негов въпрос дали да викат полиция, Димитров му отговорил „За какво, като циганинът избяга”. В показанията си пред съдия преди три години свидетелят казва, че не е видял пистолет в Иван Димитров. После уточнява, че е тръгнал към къщата на съседа си след обаждането по телефона, за да му помага, тъй като мислел, че е нападнат. „ Мислех, че ще се бием”, разказва тогава Кольо Багера. Затова взел със себе си лютив спрей и сгъваем нож.

„Каквото съм казал тогава, това е. Липсват ми спомени. Психически не съм добре – загубих си семейството”, каза днес Никола Капасъзов, след като съдията по дело изчете показанията му от трети март.

В други показания, дадени пред разследващите полицаи по-късно, обаче заявява, че не само е видял пистолета на Иван Димитров във въпросната нощ, а подсъдимият дори му го е дал. „Не помня с коя ръка го взех, може и с двете. Не помня откъде го извади”, казва в разпита преди три години Капасъзов. Като добавя, че след това Доктора прибрал пистолета в зелена торбичка и го внесъл в къщата.

В следващ разпит пред разследващи свидетелят уточнява, защо има разминаване в показанията му относно пистолета. „Притеснявам се и мен да не ме замесят в това. Притеснявам се от самия Иван. Затова не го казах на предния разпит”, добавя при последващия уточняващ разпит Кольо Багера.

В началото на днешното заседание половинката на Доктора – Жулиета, отказа да свидетелства по делото.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.