Гимназията по туризъм отказва да издава служебни бележки за кандидатстване във ВУЗ

Актуално Гласове Градът Новини Под лупа
Гимназията по туризъм

Директорът се оправда, че била временно изпълняващ длъжността

Зрелостници сигнализираха пред Под тепето, че им е било отказано издаването на служебни бележки за кандидатстване във висше учебно заведение от Професионалната гимназия по туризъм в Пловдив “Проф. Асен Златаров”. За тази седмица имахме 4 такива сигнала.

Наш репортер се обади в гимназията, за да проучи въпроса.

Секретарката ни свърза с кабинета на директора. Дамата не се представи по име, а на въпроса защо отказват да издадат служебни бележки на завършилите, тя отговори така:

“На никого не съм отказала да дам дипломата в понеделник.”

Наложи се да обясним, че едното не изключва другото, че сроковете за кандидатстване във ВУЗ-овете в страната отдавна са отворени и скоро в някои университети изтичат, а ПГТ няма право да отказва издаването на служебни бележки на учениците и родителите.

На това наше уточнение директорът започна да разказва как в момента са много заети: ДЗИ, НВО, дипломи и т.н., и освен това тя била временно изпълняващ длъжността за един месец и попита репортера ни “кое по-напред”.

Напомняме, че гореизброените факти обаче също не изключват задължението на училищната администрация да издава поискана служебна бележка.

Накрая от временната управа на гимназията попитаха какво значи тази служебна бележка и  казаха също, че не знаят как изглажда. Предложихме им да запознаем РУО с казуса и от там да им обяснят.

На това предложение вр.и.д. заяви да кажем на децата да дойдат, а тя ще им даде дипломите преди официалното връчване.

В разгара на приемането на изпитните работи от НВО по математика се свързахме с експерта по средно образование Рангел Райчев и директора на РУО-Пловдив инж. Иванка Киркова.

По думите на инж. Киркова в момента в Професионалната гимназия по туризъм в Пловдив “Проф. Асен Златаров” директорът е в отпуск и има вр.и.д. Тя поясни, че днес в училището се е провело външно оценяване.

“Без да съм адвокат на никого, ние действително сме много заети. Дори в момента ме хващате при получаване на хиляди изпитни работи,” коментира шефката на РУО.

Тя заяви също, че според нормативната уредба и заповед на министъра на образованието били длъжни само да връчат дипломи на зрелостниците на съответните дати, но обеща да проучи въпроса и да намери решение.

Временно изпълняващат длъжността директор в ПГТ към момента е г-жа Росица Пеева, разбра Под тепето.

А за всички нас ще е интересно да разберем на какво точно нормативно основание администрацията на дадено училище може да отказва издаването на служебна бележка за ДЗИ и среден успех от дипломата, или каквато и да е служебна бележка от нейната компетентност. Защото обяснения от рода ‘’много сме заети” и “ама какъв е проблемът за няколко дни, те така и така ще си вземат дипломите другата седмица” някак си не звучат в унисон с любимата им фраза „нормативна база“.

Снимка на корицата: u4avplovdiv.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.