АктуалноБългарияГласовеГрадътМненияНовиниПод лупа

Гимназията по туризъм отказва да издава служебни бележки за кандидатстване във ВУЗ

Директорът се оправда, че била временно изпълняващ длъжността

Зрелостници сигнализираха пред Под тепето, че им е било отказано издаването на служебни бележки за кандидатстване във висше учебно заведение от Професионалната гимназия по туризъм в Пловдив “Проф. Асен Златаров”. За тази седмица имахме 4 такива сигнала.

Наш репортер се обади в гимназията, за да проучи въпроса.

Секретарката ни свърза с кабинета на директора. Дамата не се представи по име, а на въпроса защо отказват да издадат служебни бележки на завършилите, тя отговори така:

“На никого не съм отказала да дам дипломата в понеделник.”

Наложи се да обясним, че едното не изключва другото, че сроковете за кандидатстване във ВУЗ-овете в страната отдавна са отворени и скоро в някои университети изтичат, а ПГТ няма право да отказва издаването на служебни бележки на учениците и родителите.

На това наше уточнение директорът започна да разказва как в момента са много заети: ДЗИ, НВО, дипломи и т.н., и освен това тя била временно изпълняващ длъжността за един месец и попита репортера ни “кое по-напред”.

Напомняме, че гореизброените факти обаче също не изключват задължението на училищната администрация да издава поискана служебна бележка.

Накрая от временната управа на гимназията попитаха какво значи тази служебна бележка и  казаха също, че не знаят как изглажда. Предложихме им да запознаем РУО с казуса и от там да им обяснят.

На това предложение вр.и.д. заяви да кажем на децата да дойдат, а тя ще им даде дипломите преди официалното връчване.

В разгара на приемането на изпитните работи от НВО по математика се свързахме с експерта по средно образование Рангел Райчев и директора на РУО-Пловдив инж. Иванка Киркова.

По думите на инж. Киркова в момента в Професионалната гимназия по туризъм в Пловдив “Проф. Асен Златаров” директорът е в отпуск и има вр.и.д. Тя поясни, че днес в училището се е провело външно оценяване.

“Без да съм адвокат на никого, ние действително сме много заети. Дори в момента ме хващате при получаване на хиляди изпитни работи,” коментира шефката на РУО.

Тя заяви също, че според нормативната уредба и заповед на министъра на образованието били длъжни само да връчат дипломи на зрелостниците на съответните дати, но обеща да проучи въпроса и да намери решение.

Временно изпълняващат длъжността директор в ПГТ към момента е г-жа Росица Пеева, разбра Под тепето.

А за всички нас ще е интересно да разберем на какво точно нормативно основание администрацията на дадено училище може да отказва издаването на служебна бележка за ДЗИ и среден успех от дипломата, или каквато и да е служебна бележка от нейната компетентност. Защото обяснения от рода ‘’много сме заети” и “ама какъв е проблемът за няколко дни, те така и така ще си вземат дипломите другата седмица” някак си не звучат в унисон с любимата им фраза „нормативна база“.

Снимка на корицата: u4avplovdiv.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина