Гимназиите в Топ 3 на резултатите от матурите в Пловдив

Актуално Градът Новини
Гимназиите в Топ 3

Английската с най-висок бал, следвана от Руската и Математическата

На национално ниво градът запазва IV-то си място място по БЕЛ

Най-висок резулат от държавните зрелостни изпити в Пловдив и областта, от трите  матури – двете задължителни и една по желание, отново постигна Езикова гимназия „Пловдив“, това съобщи началникът на Регионалнато управление на образованието Иванка Киркова.

Тя посочи, че Английската гимназия има общ резултат Много добър (5,41), следвана от ЕГ „Иван Вазов“ и Математическата гимназия.

На IV-то място е Националната търговска гимназия, пета е Хуманитарната гимназия. На шесто място се нарежда СУ “Васил Левски” в Карлово.

Най-слаби резултати имат зрелостниците в Професионалната гимназия “Свети Патриарх Евтимий” в Асеновград и тези в Средно училище “Христо Ботев” – Съединение, както и в Професионалната гимназията по селско стопанство в Куклен. Те са постигнали съответно Среден – 2.75, 2.96 и 2.99.

Общият успех на 12-класниците по БЕЛ е Добър (4.30), по Английски език е Много добър (5.19), това е втората най-предпочитана матура. Високи са резултатите по руски език (5.60) и химия (5.39), но там са се явили малко ученици.

За гимназиите – 1 място по БЕЛ е за ЕГ “Пловдив” – (5,34), следвани от ЕГ “Иван Вазов” (5.30) и МГ (5.18).

Най-слабо са учили БЕЛ в Професионалната гимназия “Свети Патриарх Евтимий“ в Асеновград, с резулат 2.66.

По втората задължителна матура отново ЕГ “Пловдив” има най-висок резулат – Много добър (5.47), а на последно място е Професионалната гимназия по селско стопанство в Куклен.

Пълните шестици са 89, като 4 зрелостници имат 100 точки, те са от специалност “математика” в Математическата гимназия и един от Хуманитарната гимназия, с профил “Руски език”.

Слабите оценки са по-малко тази година, отчитат от РУО. Миналата година са били 528, сега са 502.

Днес бяха публикувани и резултатите от “малките матури” при четвъртокласниците.

Средната оценка от изпитите по български език и литература и по математика е много добър (5)

Регионите с най-високи резултати и по двата предмета по традиция са София, Смолян, Варна и Русе. Училищата с най-високи резултати по български език и литература са само от столицата. Сред отличниците по математика са също училища от Стара Загора, Русе, Пазарджик, както и основно училище от с. Труд.

Източник: радио Пловдив

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.