АктуалноГрадътКултураНовини

Форум-север придобива вид с павирани алеи и архитектурни елементи

Новите подстъпи ще свързват директно Главната с Епископската базилика, работата е към финал

Археологическият обект, известен като „Форум-север“ в центъра на Пловдив, придобива постепенно социализиран вид. Няколко месеца продължават дейностите в зоната, като първоначално се оформиха стълбите от Главната до обекта, както и укрепването на другите стръмни участъци.

В последните дни все по-отчетливо се оформя визията на обекта – пешеходна алея по протежението на т.нар. „амбулацио“ ще е главната артерия из обекта. Тя ще е и връзката между Главната улица през античната Агора до Епископската базилика. Около павираната алея се поставят и различни архитектурни елементи, открити при разкопките, като лапидариум.

От зоната ще има директна връзка освен с Епископската базилика и с по-близките непосредствено до Агората обекти – Одеона (или Булевтерион), както и Библиотеката (или градски Архив), която е частично проучена и не толкова известен обект, колкото Одеона.

Обществеността научава за визията на обекта в движение, тъй като така и не бяха публично представени визуализации или поне описание на работите. Така не се знае дали ще се реализират идеите за издигане на колони (по подобие на разкритата част до Цар Симеоновата градина).

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

    1. Изгодно доставка на античЕСКИ колони, колонади, аркади, архитрави, фризове и корнизи в две разцветки: БелоМраморна и КремаВанилена както ф йонийски, така и ф коринцкий Стил само до Петровден директно от ХонгКонг предлагаме (със сертификат за афтентичнос’!) ГАГА, 032 601 443

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина