АктуалноЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Форум-север – административното сърце на Филипопол

Зоната, северно от Пощата, е най-пищната част от централния площад на Римския Филипопол

До няколко месеца ще бъде готово новото археологическо бижу на Пловдив – т.нар. Форум-север. Зоната, северно от Пощата, е най-пищната част от централния площад на Римския Филипопол. Там са били разположени поредица важни обществени сгради – частично разкрити днес от археолозите, които ще се интегрират в новия проект, добиващ вече очертания. Това е и своеобразна директна пешеходна връзка между Главната улица – „Кн. Александър I Батенберг” и Епископската базилика. Тя ще има и едно „разклонение“ – към Одеона и улица „Гурко“.

Мястото е административното сърце на Филипопол. Докато другите три страни на почти квадратния Форум (или Агора) са изцяло търговска зона – с магазини, то в северната са подредени институциите. Една от най-впечатляващите сгради обаче е под земята. Някъде в основите на бившата „Руска книжарница“ се намира сградата на Съкровищницата на Филипопол. Тя е била огромна за размерите на нашите земи, за което съдим по големия надпис с наименованието ѝ. Той лежи в насипа покрай Форум-юг, между Пощата и Тримонциум, поставен там някога през 70-те. За съжаление, към момента няма данни, че  ще бъде преместен и представен на място.

Надписът е специален за града ни и с това, че е от малкото на латински език – повечето такива в римския Филипопол са на гръцки език.

Съседна на Съкровищницата е Гражданската базилика. В езическата Римска империя тези сгради са имали централна функция, като място за важни събирания, дискусии, съдебни дела и подобни. Били са  продълговати сгради, които завършват в план с полукръгла извивка в единия край – този тип архитектура се възприема през IV век от християните за строителството на първите големи християнски храмове. Оттам идва и названието на ранните църковни сгради. От сградата на Форум-север обаче се вижда само южната фасада. Точният анализ на нейната функция е само хипотеза.

Първоначално се е влизало през три места, но в по-късни времена два от тези три входа са зазидани с архитектурни фрагменти, сред които се забелязват ювелирно изпълнени мраморни елементи. Там е запазен и част от постамент за статуя на император Комод – вграден в постройката. Вероятно императорът от края на II век, станал известен от филма „Гладиатор“, е имал статуя именно в северната част на Форума, а самият посветителски надпис в негова чест ще бъде възстановен и експониран на място. Вероятно съседната сграда-съкровищница е построена именно по времето на император Комод, който въпреки сравнително негативния образ, който има в общественото пространство, е запомнен с добро във Филипопол. На повечето места неговото име е изтрито, тъй като е подложен на damnatio memoriae от Римския Сенат – но името му е запазено в Пловдив.

Следващата сграда от поредицата институционални постройки по Форум-север, които се социализират в момента,  е т.нар. Библиотека на Филипопол. Тя също е била монументална мраморна сграда – интересното при нея е, че има двоен мраморен под. Смята се, че е била Библиотека, поради нишите за съхранение в тухления ѝ зид, както и специално изградената вентилационна система. Според други изследователи тук се е намирал Архивът на Филипопол.

След тази сграда е проход от Форум-север към Одеона. В днешно време именно тук ще се изгради връзката с улица „Гурко“. Тук също се откриват няколко надписа – един от тях на ара, а другият, покрит от атмосферните влияния в последните години под ламарини. След това са подредени няколко помещения, чиято функция не е установена.

Цялата статия може да видите в Lost in Plovdiv.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина