„Европейски пътища” за казуса Белащица: Административна репресия

Актуално Гласове Новини Под ножа

„Натискът върху „Европейски пътища“ АД като една от най-големите строителни компании в България да преустанови дейността си е грубо погазване на принципите на частния бизнес в България  и е силно притеснителен за бъдещото развитие на частния сектор в държавата. Въвличането на всички възможни институции и специализирани служби в казуса е административна репресия, тъй като без нарочно разпореждане, заповед или друг административен акт на 6 февруари 2022 г. камионите и служителите ни бяха държани повече от осем часа без възможност да бъдат пропуснати”. Това заявява ръководството на строителната компания в пратено до медиите изявление по казуса с кариерата над Белащица и развитието му в последните няколко дни.

Позицията на дружеството разпространена малко след като от Фондация „Качество на живот“ предложиха да бъде организирано обществено обсъждане „Може ли да се възлагат обществени поръчки с обществен ресурс на фирми, които не спазват обществения интерес и тровят хората, въздуха и водата на данъкоплатците?“. От неправителствената организация питат длъжни ли са гражданите да плащат, за да бъде унищожавана природата, в резултат на което те да се разболяват, а накрая да плащат глобите на държавата и безкрайните ремонти на пътищата в общината, като сочат за пример „Европейски пътища” и дейността на компанията над Белащица.

От „Европейски пътища” заявяват, че се грижат за спазването на всички екологични норми, като посочват, че са изградили околовръстния път на Белащица, по който превозват товарите си до обектите и преработвателните им заводи. Заявяват, че компанията в бъдеще ще остане силно ангажирана с облагородяването на района.

През 2021 г. в законоустановения срок дружеството ни депозира искане за удължаване на концесионния срок за кариерата в с. Белащица към Министерство на енергетиката, който изтече на 03 февруари 2022 г.. Към настоящия момент кариерата в с. Белащица не работи и материали от нея не се добиват. В непосредствена близост до кариерата се намира частен имот, собственост на „ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА“ АД, на който се извършва нашата производствена дейност, състояща се в обработка на инертен материал – неизменна част от основната дейност на компанията ни – строителството.

В последните дни сме обект на целенасочено възпрепятстване на ежедневната ни дейност, като без да е налице каквато и да било санкция или установено нарушение, ни беше забранено да извозваме вече добития и преработен материал, който е складиран в имота, собственост на „ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА“ АД. Това ни ограничава вече трети ден да извършваме нашите договорни задължения по изграждащи се строителни обекти в цялата страна.

Преработваният от нас материал е добит както от близката Кариера Белащица Юг, така и от други кариери, нямащи нищо общо с тази в Белащица. Тук е мястото да подчертаем, че производствената и добивната дейност са две различни дейности и се извършват от нас повече от 25 години”, се казва в изявлението на компанията.

Ръководството на дружеството заявява още, че е отворено за диалог и намиране на решения в така създалата се ситуация. „Едновременно с това имаме готовност да предприемем действия в защита на интересите ни, на нарушената търговска и имиджова репутация, както и за компенсиране на огромните вреди и пропуснати ползи, които търпим”, подчертават от „Европейски пътища”.

 

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “„Европейски пътища” за казуса Белащица: Административна репресия

  1. Доста нагло с добиването на материал от други кариери, преработван в Белащица?!? В Частен имот, нива или пасище и обработване на инертни материали. Типично по герберски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.