АктуалноГласовеГрадътИзпод тепетоМненияНовини

EVN инвестира 23 млн.лв. в 5 нови водогрейни котли

Проектът за модернизирането на централното топлоснабдяване в града ще доведе до намаляване на вредните емисии

23 милиона лева ще инвестира EVN- България в изграждането на пет нови водогрейни котли, които на практика ще заменят стария ТЕЦ. Дългоочакваният за дружеството проект стартира официално днес. С поредната си инициатива компанията вече е инвестирала близо половин милиард лева в Пловдив и региона от 2005г. насам. Първата копка днес направиха регионалният мениджър на EVN Робърт Дик, Рихард Майсен, председател на борда на директорите на Топлофикация, председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, кметът Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева и председателят на ОбС Александър Държиков.

„Днес е важен ден за EVN, тъй като стартираме един дългоочакван проект, който ще доведе до модернизиране на централното топлоснабдяване в града. Така продължаваме стратегията за подобряване дейността и обслужването, след изграждането на нашата когенерационна централа, в която инвестирахме над 100 милиона лева. Управляваме системата много по-ефективно сега. Важното е, че с модернизирането на централното топлоснабдяване ще се намалят и вредните емисии. Качеството на въздуха е много важно за нас”, заяви регионалният мениджър на EVN Робърт Дик. И допълни, че дружеството ще продължи да инвестира в подновяването на топлофикационната мрежа.

„ С новите пет водогрейни котли компанията заменя стария ТЕЦ с нови модерни решения. С новото оборудване системата ще е по-високоефективна и гъвкава. Новите пет котли ще са общо 100 мегавата, с които ще бъдат осигурени бъдещите товари и увеличения за системата. Три от котлите ще се намират в Топлофикация Север, два от тях ще са в Отоплителна централа Юг. Проектът трябва да бъде завършен през 2021г.”, уточни Рихард Майсен.

„Радваме се да имаме такъв надежден партньор като EVN. Преди десет години бях на първа копка на когенерацията. Те гарантираха, че ще я приключат в срок и го направиха. Същото се отнася и за подстанция Евмолпия, която вече е над земята. Това, което се случва днес е крачка към подобряването на качеството на въздуха и качеството на живот на хората. Винаги ще имате подкрепата ни така, както вие се грижите за нашите граждани”, обърна се кметът Здравко Димитров към ръководството на дружеството.

„Когато EVN влага толкова много пари значи, че градът ще се развива. Тази хармония между местната власт и инвеститорите трябва да продължи, за да бъде знак към други инвеститори”, каза председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов.

След първата копка гостите посетиха и когенерационна централа.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина