АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Единственият у нас 3D соленоводен аквариум радва децата в Природонаучния музей

В Регионалния природонаучен музей в Пловдив днес се състоя кратка церемония по официалното откриване на най-новия модул  в постоянната експозиция на музея  – атрактивната зала „Морски аквариум“. След почти тригодишни усилия дългоочакваният  соленоводен аквариум с обща вместимост 30 тона е готов. Той е първият и единствен по размери и видово разнообразие 3D соленоводен аквариум в България. Обитателите на огромното съоръжение са черноперата рифова акула Лари, атрактивни разноцветни тропически риби, отровни риби, корали и други.

„Процесът на изграждане на най-големия соленоводен аквариум в България беше дълъг и сложен. Той е изцяло иновативен, постарали сме се много да създадем визия, така че влизайки в аквариума, посетителите да имат усещането, че са на дъното на океана. Благодарение на финансирането от община Пловдив, заедно със средства от собствените приходи, аквариумът е факт. Разбира се, акцентът в него е акулата Лари. Убеден съм, че той ще предизвика усмивки на лицата на нашите малки посетители и удовлетворение в родителите“,  каза директорът на Природонаучния музей – д-р Огнян Тодоров.

„Това беше и една от първите ни съвместни инициативи, по която работим още преди пандемията. Знаехме, че Лари пораства, става му тясно и трябва да спасим акулата. През тези 3 години полагаме усилия за обновяването на експозициите във всички музеи. Неведнъж съм споделял, че Природонаучният музей е най-динамично развиващият се музей в Пловдив. Стойността на инвестицията в новото съоръжение е в размер на 140 000 лева. В момента отдел „Култура“ реализира и проект за 800 000 лева по Норвежката програма и втори, финансиран от национален фонд „Култура“, чрез който „Старинен Пловдив“ ще разкаже по интересен начин историята на гладиаторите на Античен театър, посредством холограми. Пловдив реализира подем при туристите, стремим се да държим темпото високо и предлагаме нови преживявания за туристите. Обновяване на експозициите има в и другите музеи“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина