Дядо Николай пак удари най-бедните. Cвещта вече е 80 ст. 

Актуално Градът Живот Новини Под лупа

Увеличена драстично е цената и на другите свещи

„Това нагло решение на така наречения дядо Николай-предстоятел на Пловдивска епархия, е възмутително и отвращаващо“, коментира бившият областен управител Ангел Стоев

Два месеца след последния скок в цените на църковните свещи Николай Пловдивски повели нов с близо 63% нагоре. Цената на най-малката и най-масово купувана свещ вече е 80 стотинки.

Припомняме, че точно преди Великден владиката вдигна цените с 25 на 100 и започна да иска по 50, вместо 40 ст.  – Дядо Николай вдигна цените на свещите преди Великден.

„Това нагло решение на така наречения дядо Николай-предстоятел на Пловдивска епархия, е възмутително и отвращаващо“, написа в социалната мрежа бившият областен управител Ангел Стоев, след като днес посетил храм в Кършияка.

Ето целят м поcт:
„Тази сутрин отидох до храм „Свети Иван Рилски“ и бях потресен, че цената на най-малката/ и най-масова/ свещ е 80 стотинки. За информация- преди няколко месеца бе вдигната от 40 на 50 стотинки. Увеличена драстично е цената и на другите свещи.
Това нагло решение на така наречения дядо Николай-предстоятел на Пловдивска епархия, е възмутително и отвращаващо. Нищо не налага такова увеличение на цената на свещите. Това е кражба от джоба на хората, които чрез паленето на свещ почитат Бог и общуват с Него.
За съжаление луксозният живот на част от църковния клир се осигурява чрез грабеж от джоба на миряните. Къде е скромността и смирението, за които говори този клир?“

 

 

Споделете ни във:

8 thoughts on “Дядо Николай пак удари най-бедните. Cвещта вече е 80 ст. 

 1. Да го духат бедните християни. Важното е касичката на лицето николай да е пълна, да стъпва по харизаните му от общинските съветници пловдивски павета. А кметът да целува портрета му в кабинета си. И каква е връзката между този т.н. духовник и Бог и нас? Докога ще го търпим този търговец в Храма?

 2. трите ОБЕТА при пострижението на истинския МОНАХ:
  1.Послушание = безволно подчинение (каквото и на мен ми внушават)
  2.Целомъдрие
  3.НЕСТЯЖАНИЕ = бедност, сиромашия, отказ от ПРИТЕЖАНИЕ

  1. На упреци за АЛЧНОСТ официалният отговор на академчнио „доховник“ беше какво, че он не граби за СОБСТВЕНОСТ, изчадието, а само щял ВРЕМЕННО ДА ПОЛЗВА!

   Докато сиромасите се чудят откъде малко ХЛЕБЕЦ ВРЕМЕННО ДА ПОЛЗВАТ…

   1. Колко му хлопат дъските ПСИХИАТРИЧЕСКИ си личи тъкмо от това гнусно изказване, че „ама аз само ВРЕМЕННО ползвам охолство и грухтя и се перча и се оливам в ГРЕХОВНА ГОРДЕЛИВОСТ…“

    Ако беше истински, честен и почтен обикновен смирен МОНАХ нямаше да се осмели да ЛАМТИ ВРЕМЕННО за залъка на сиромасите („клиентелата“ на БП“Ц“, кис-кис)

 3. Абе, може и да е прав Ангел Стоев, но като бивш офицер от Държавна сигурност той е последния, който може да коментира църквата. А пък вие да го цитирате. Когато гонеше хората от храмовете сигурно не му е пукало колко струва свещта.

  1. Тъй, тъй, ний щот’ трева пасемЕ и не знаемЕ за Агентурата из Висшето Попство, не ли…?
   Също из средното „духовенсктво“, както и махленското!
   Айде без морализаторство, ПОПАДИО!

   1. Попадията като задава въпроса: „…Когато гонеше хората от храмовете…“ ако се поогледа из скръбната празнота на здан… пардон, на учрежд… пардон, на светилищата може да си отговори в сегашно глаголно време, че

    Миколай изгони верующите от предприятието БП“Ц“ Лимитед!

 4. БългароСъветският Аятоллах Миколай НЕ Е ЛЕГИТИМЕН каза:

  МИКОЛАЙчик даже няма МОНАШЕСКО …ИМЕ!

  Кара си с даденото му по рождение от татенцето БАРЕТА (Бияч на БКП) именце милият – без МОНАШЕСКО, задължително при пострижение и отречение от светската суета. Защо ли? Защото манастир не е помирисвало изчадието комунистическо, никога не е бил честен и почтен МОНАХ, камо ли отшелник, постник, духовник…

  Пазарлъкът изглежда е бил под преструвка „религиозническа“ да мУтро-полит-иканства из Румелията, да интригантства, да угоява …когото трябва (взаимно, да). От пръв поглед още от Името Миколай-Герголюб Баретов си личи = Аятоллахът със злия поглед, с ролекса и лимузината със пожарникарска сигнализация е Ментарджия, Далавераджия, не е читав тоя с неговата непризната не-акредитирана килийна измислена като за баш-будали „академия“.

  „Академично“ ли беше пЪрвенюшкото подобряване на Света Марина да я нагизди като някаква ючбунарска . . . и да оскверни съкровените древни стенописи – или опростачаване, герго-селяндурско? Ново висше стъпало в *р*вославната култура на Града според прокурорското *р*восъдие!

  Нека спестим подробности за психо-диагнозите на Кольо-студентчето което обявило, че е хванало Дядо Господ за шлиферо. На болни хора не се подиграваме.

  През турско можеше да има значение какво проповядва Миколай-Герголюб Баретов. И кому раздава Тиквен Медал „ЕРМ“ /Херм /Хермес – на ортаци КлептоКрати, съзаклятници в нотариалните му магьосничества.

  САН КИРИКО = кражбата на века от *р*вославието подпомогнато от *р*восъдието: от МАА =Междунар. Академия по Архитектура, от джоба и от залъка на архитектите, отчислявали десетилетия наред половината от всеки хонорар – без нито стотинка църковна нито държавна. Само укрепването на свлачището костваше колкото Палатите съчинени като „да мязат“ от арх. Любо Шинков, НИПК.

  Ами като настъпи ВИДОВДЕН, попе, Геената Огнена как ще прескочиш? Или ти си делови ючбунарски бизнисменин и в такива работи НЕ ВЯРВАШ?

  Нация от ПОСЛУШНИЦИ много им се иска на мутро’полит’ика и на неговите биячи, попадии, архонти, архонтеси и архонтчетата им. ДЪРЖАВНА църква – и драпат за заплати за задължително „веро“учение за неизтрезняващите презвитери.

  Надали.

  В белите държави в 21 век средновековни акъли важат само вътрешно в секти, култове, клубове и масонски ложи. Свобода на съвестта има постигната. Който иска семинария – прав му път. Аятоллахът да си царува …в Азия!

  Религия е нещо различно от ВЯРА. Организираната в институции “вцърковена” РЕЛИГИЯ е хорска направа. Нещо човешко =пълно със грешки, независимо какво ни лъжат. Цели да организира и командва народа, тълпите, масите кръстоносци срещу джихадисти, в изпълнение на нечии интереси и заповеди. А второто след Религ-Идеологическите фанатизми проклятие върху човечеството е Патрио-Шови-Нациз-Национализмът. Междуселски-Махленски-Мафио-КлубФЕНски гангстеризъм. Омраза срещу различаващите се, смърт за дисидента!

  ВЯРАТА си е друго, вътрешно, искрено, истинско, без професионални посредници със златен телефон до „Горе“. Без командири. Както българските БогуМили научиха западните Катари и света, божественото е във Съвестта на всекиго от нас. Гностици бяха първите християни идеалисти преди самозвани епи-скопи (=над-взиратели=) да ги яхнат и оскубят.

  Задължителни идеологии, (всуе)верия и ритуали вече отдавна не важат. Претръпнахме. ВиК попе, Великден и Коледа, толкова.

  БългароСъветската сибир-азиатска *р*вославна секта Гундяева ни е дъщерна, отцепила се в Схизма от майчината ни изконна византийска константинополска Вселенска Катедра и не е меродавна за душевността нито за духовността на румелийския народец.

  След комунистическите вярвания, практики и квази-религия Суверенът е отделно от учреждението БП”Църква” Лимитед.

  По-хигиенично е…
  =

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.