Две бири и оркестъра да свири

Актуално Живот Култура Новини

Професор от Оксфорд: Музиката променя вкуса на бирата  

При по-висок звук, вниманието било привлечено от сладките нотки във вкуса на пивото, а при по-нисък – се усещат в по-голяма степен горчивите нюанси

Група учени от Оксфордския университет установиха, че музиката може да повлияе върху начина, по който усещаме вкуса на бирата. Ръководител на проучването е професорът по експериментална психология Чарлз Спенсър,който повече от десетилетие изучава начините, по които сетивата променят емоциите и изживяването, включително при консумацията на пиво. Подробности от изследването разпространиха от Съюза на пивоварите в България.

Резултатите от изследванията на проф.Спенсър, показват, че възприятието за вкуса на бирата се повлиява чувствително от това, което консуматорът чува.

В проучването на проф. Спенсър са участвали 3000 респондента, разделени на няколко групи спрямо комбинациите от двата главни фактора – бира и музика. Всички те са слушали внимателно мелодии с еднаква сила на звука – близо 35% от използваната аудио система. След това са отговорили на 3 въпроса, свързани с това дали песента или произведението им е познато, дали им допада и дали смятат, че подхожда на пивото, което консумират.

След задълбочен анализ на данните изследователският екип установява, че влиянието на музиката върху цялостната преценка за вкуса на бирата е приблизително 25%.

Белгийски учени пък доказаха, че музикалният фон може да промени дори възприятието за алкохолното съдържание на пивото. На участниците в това изследване била дадена една и съща марка бира без те да знаят това. Докато слушали песни от различни жанрове, нейният вкус се сторил различен на хората, като варирал според музикалните стилове. При по-висок звук, вниманието било привлечено от сладките нотки във вкуса на пивото, а при по-нисък – се усещат в по-голяма степен горчивите нюанси.

Изводът от експеримента е, че в зависимост от вида музика, се променя и начинът, по който усещаме бирата.

Плодовите или тези със сладникав вкус бири си отиват най-вече с песни, които се характеризират с чистота на звука. Музиката, включваща пиано и флейта, е най-добрият избор за този вид пиво, защото тези инструменти придават лекота на звученето.

От друга страна, бирите с кисела нотка, които са характерни за белгийските стилове пиво, си подхождат с бързите ритми в музиката, в които се среща и дисонанс (дисхармония на тоновете).

Не само видовете мелодии оказват влияние върху вкуса на пивото. Стилът на харесваната музика има отношение и към предпочитаната бира.

Силното пиво с високо съдържание на алкохол е в отлична хармония с дарк музиката, а горчивото – с тропическите мелодии и ритми, в които виртуозно се изявяват тромбони и тромпети.

Поп и рок феновете обикновено си поръчват пилзнер и други по-светли бири, докато почитателите на хеви метъл харесват повече тъмни.

Снимки: Facebook/Котка и мишка

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.