До неделя при проверка от РЗИ на закритите обществени места няма да се налагат глоби

Актуално Гласове Новини
Стойчо Кацаров

Документът от поставена първа доза от която и да е ваксина ще бъде приеман за достъп до закрити места, обяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той съобщи още, че срокът на сертификатите за преболедувалите се удължава от 6 на 12 месеца. До понеделник от сайта на Националната здравно-информационно система ще може да се извади зелен сертификат за преболедуване, установено и с антигенен тест, но направен в лицензирана лаборатория.

„Ако сте си поставили първата доза от еднодозовата ваксина ще ви служи, за да посещавате местата, на които се изисква“, коментира д-р Кацаров. Още днес промените ще бъдат допълнени в заповедта.

Той обясни, че до неделя при проверка от РЗИ на закритите обществени места няма да се налагат глоби, ако са установени нарушения. Ще се пишат предписания, като това е вид гратисен период. Глобите започват от понеделник. Вече наложените санкции ще бъдат отменени.

Очаква до месец за държавните и общинските служители на гише също да бъдат проверявани с тестове или да трябва да доказват преболедуване или ваксинация.

„Закупуваме голямо количество тестове. Безплатните ще бъдат предоставени на всички лаборатории от РЗИ с договор, в който ще се обвържат с конкретна цена за взимане на проба. Ще предоставяме безплатни антигенни тестове, за да могат служителите да се възползват от тях преди работа. Тези с отрицателен тест ще отиват на работа, а тези с положителен – ще бъдат карантинирани. Ще предоставят безплатни антигенни тестове за служителите, които нямат зелен сертификат“, заяви министър Кацаров.

 

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “До неделя при проверка от РЗИ на закритите обществени места няма да се налагат глоби

  1. Неадекватни и ненавременни мерки за овладяване на пандемията! Зеленият сертификат няма да намали броя на заразените, нито на починалите! Оставка!

  2. Погрешно се използва уточнението „закрити“ ! Въведеният контрол се отнасят до всеки обект в неговата цялост, вкл. и откритите му площи.
    Иначе се създава излишно напрежение сред задължените да прилагат новите мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.