АктуалноВластГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Депутати от Пловдив настояват областният да върне решението за ОУП

Народни представители от Пловдив – град и Пловдив – област се обединиха, въпреки политическите си различия, заради казуса с приемането на измененията на Общия устройствен план и възможността за частично застрояване на парк „Отдих и култура“. Днес областният управител Ангел Стоев излезе с позиция, че няма как да обжалва решението на пловдивския общински съвет. Депутати от ПП, ДБ, БСП и Възраждане обаче настояват той да упражни правомощията си по чл. 45, ал. 4 от ЗМСМА като върне за ново разглеждане Решението на Общински съвет – Пловдив пред същия орган.

Искане за получаване на сведения от областния Ангел Стоев са изпратили днес народните представители от 16 и 17 МИР в 48 -то Народно събрание Никола Минчев, Стой Стоев, Росен Костурков, Венцислава Любенова, Христо Даскалов (ПП), Христо Иванов, Йордан Иванов (ДБ), Иван Петков, Манол Генов, Кристиан Вигенин (БСП) и Стоян Таслаков (Възраждане).

Писмото, създадено по инициатива на депутатите от „Продължаваме Промяната“, е във връзка с одобрения с Решение№521, взето с Протокол №22 от 24.11.2022 г. на Общински съвет – Пловдив Окончателен проект за изменение на Общ устройствен план на град Пловдив, заедно с устройствени зони, устройствени показатели и правила, и нормативи за прилагане.

С изменението на цитирания ОУП е допусната промяна на предназначението на „Парк отдих и култура“ от озеленена територия за широко обществено ползване в зона за рекреационни дейности.

В писмото народните представители излагат фактическата обстановка и настояват да получат информация на основание чл. 139 ПОДНС за това дали са спазени всички императивно уредени нормативни изисквания за промяна на предназначението на имоти, предвидени в общите устройствени планове и призовават областния управител да упражни правомощията си по чл. 45, ал. 4 от ЗМСМА като върне за ново разглеждане Решението на Общински съвет – Пловдив пред същия орган.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина