Децата със специални нужди са поставени след кучетата в режима на изолация

Актуално Вашите писма Гласове Изпод тепето Новини

Те не могат да ходят в парка, за разлика от домашните любимци

Ели е социален асистент на сина си – дете от аутистичния спектър и от 13 март цялото четиричленно семейство е затворено в двустаен апартамент

За да избегне глоба, майката е писала до МЗ и МСП в търсене на спасение за детето си, което става силно раздразнително и агресивно от стоенето вкъщи. Социалните и отговорили, че казусът не е от тяхната компетентност, МЗ още мълчи

“Майка съм на дете с аутизъм, на 9г. и с ТЕЛК 100% инвалидност с ч.п. Обичайният дневен му режим е занимания в училище до обяд (доколкото състоянието му го позволява), следобед – логопед, гимнастика или други терапии и след това разходка в парка. В тази ситуация почти всички занимания и терапии отпаднаха, като изключим опитите на ресурсния екип да работят с него онлайн. Те имат слаб успех, защото детето има нужда от повече подкрепа, отколкото този вариант позволява (ръката му трябва да бъде придържана при писане, вниманието му се раздвоява от екрана и задачата, която му се поставя и той почти не може да се съсредоточи).“

Така започва разказа на една майка, която като съвестен гражданин в условията на извънредно положение, търси начин за спасение за детето си, което става силно раздразнително и агресивно от стоенето вкъщи.

В момента мама Ели е едновременно, родител, учител, и терапевт.

„Разходките в парка са му много необходими, детето е хиперактивно и те го успокояват. Живеем в апартамент 60 кв.м., със съпруга ми и дъщеря ми, която е на 14 г. В момента двамата учат и работят от вкъщи, така че това, което прави синът ми е да обхожда разстоянието от компютъра до вратата на едната стая (около 3 метра) безброй пъти. Това го прави силно раздразнителен и агресивен.“

Миналата седмица след поредния пристъп на момчето, Ели пише официално писмо до Министерство на здравеопазването с копие до Министерството на труда и социалната политика.

„Дотук в отговор имам само копие от писмо от Министерството на труда и социалната политика до Министерството на здравеопазването, в което им пишат, че това е от тяхната компетенция,“ разказва майката.

„Аз като негова майка не мога да стоя безучастно, след като решение на проблема не е толкова трудно да бъде намерено. Детето просто има нужда от време навън! Въведената глоба от 5000лв за разходка в парка ме принуждава да измислям варианти, които изобщо не са подходящи. Ходене по улицата, което въобще не е разумно, защото има хора, а и детето не търпи маска на лицето си. Разходки по места, където не ме грози огромна глоба – междублокови пространства, пусти места в крайни квартали.“

И това при положение, че в парка е достатъчно ненаселено, детето ще покара тротинетката си, ще поиграе с топката (сам, защото, както разбрахте, е аутист) и ще се приберем вкъщи спокойни.

Жената отдавна е напуснала работата си, за да мога да се грижа за него. Семейството от години дава огромни суми за логопеди, терапии в различни центрове за такива деца, всякакви други терапии, като барокамера, специална диета, добавки и лекарства.

„Само преди няколко дни бе 2-ри април – световен ден за информираност за аутизъм. Не видях нищо по новините по въпроса. Във Франция бяха въведени облекчения за такива хора. Моля за Вашето съдействие и тук да бъде обърнато специално внимание на тези деца, защото това са деца със специални нужди.“

Ще продължавам да се опитвам да дам гласност на трудностите, които срещат децата със специални нужди и родителите им с тази ситуация, категорична е мама Ели.

Междувременно стана ясно, че е възложено на кметовете да проучват дaли е възможно да се създаде ред, по който да се посещават планините и парковете. Това обяви по време на сутрешния брифинг премиерът Бойко Борисов. Поводът за неговото изказване е петиция, която е подписана от близо 3000 души.

“От тази възможност за движение биха се възползвали основно семейства с деца, професионални спортисти и активно спортуващи млади хора, които в следващите месеци ще имат жизнена нужда от повишаване на имунитета, тъй като ще са активната работеща сила в страната” – пишат авторите на петицията.

Припомняме, че в края на миналия месец спортни клубове също настояха в открито писмо до премиера, министрите на здравеопазването и спорта, и до ръководителя на Националния оперативен щаб да бъде разрешен индивидуалният спорт на открито, при спазване на определени условия. В него те припомниха, че “в нито една от европейските държави, въвели най-строги мерки заради COVID-19, индивидуалният спорт на открито не е бил изцяло забраняван”.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.