Данъчната служителка Ренета Иванова отива на съд за търговия с влияние

Актуално Новини Под ножа Темида

Задържаната за подкуп данъчна служителка Ренета Иванова отива на съд за търговия с влияние. Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 59-годишната бивша държавна служителка за това, че на 18 февруари 2020 г. е поискала дар – сума пари в размер на 4 000 лева и на 24 февруари 2020 г., е приела дар – сума пари в размер на 2 000 лева, които не й се следват. Средствата тя е взела, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица при ТД на НАП– двама главни инспектори по приходите във връзка с извършването на проверка за анализ на данни в електронен формат на търговско дружество със седалище в Пловдив и приключване на същата без констатации за нарушения.

В началото на 2020 г.  инспектори от ТД на НАП – Пловдив  извършвали данъчна проверка на фирма със седалище в гр. Пловдив, която се занимавала с продажба на облекла българско производство и внос от чужбина.  Месец след като била уведомена за проверката, управителката решила да получи информация за развоя й. Нейни познати я свързали с обвиняемата Ренета Иванова, която била дългогодишен служител на ТД на НАП – Пловдив, като последно изпълнявала длъжността на началник на отдел. Тя приела в кабината си управителката на фирмата, която й споделила за проверката и предоставила името на дружеството.  На 18 февруари 2020 г. обвиняемата й се обадила по телефона, като й съобщила, че е събрала информация за проверката и я поканила отново да се видят в кабинета. Там обяснила на управителката на фирмата, че има несъответствия в декларация за годишен оборот и в оборота по фискалните устройства, като разминаването възлиза на около 50 000 лева. Обвиняемата Ренета Иванова казала, че може да съдейства проверката да приключи без констатации за нарушение, като срещу това поискала дар, който не й се следва – сумата от 4 000 лева. Парите трябвало да бъдат дадени на два пъти – по 2 000 лв. На 24 февруари 2020 г. в гр. Пловдив, обвиняемата била задържани след като получила 2 000 лева от управителката на дружеството. Спрямо Р.И.  е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 3 000 лева.

Предвиденото в закона наказание за деянието, в което е обвинена Ренета Иванова, е до 6 години „лишаване от свобода“ или глоба до 5 000 лева.

 

Споделете ни във:

1 коментар за “Данъчната служителка Ренета Иванова отива на съд за търговия с влияние

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.