АктуалноВластГрадътНовини

Дани Каназирева: Апелирам Община Пловдив да придобива имоти без да харчи бюджетни средства

Областният управител подписа споразумение с кмета Здравко Димитров за безвъзмездно управление на помещения в нова сграда, където ще се преместят двете дирекции „Социално подпомагане

Детската ясла ще бъде с площ 1400 кв. метра, а другите обекти – 600 кв.м.

Областният управител Дани Каназирева подписа днес споразумение с кмета на Община Пловдив Здравко Димитров и изпълнителния директор на Агенцията за държавно подпомагане Румяна Петкова за безвъзмездно управление на детската ясла и помещения, където предстои да се преместят двете дирекции „Социално подпомагане“, след завършване на строежа върху държавния терен на бул.„Никола Вапцаров“ в район „Южен“.

Каназирева припомни, че въпросният терен е единственият имот на Областна администрация в рамките на града. Тя благодари на кмета Димитров за бързото придвижване и промените в  ПУП-а. Той е с намалени параметри след жалби на граждани от района.

„Още от самото начало идеята ми бе, че не винаги е хубаво да се продава. По този начин ще решим малка част от проблемите на града и района. Частта, която ще получим от фирмата-инвеститор е за детска ясла с площ 1200 кв. метра, а другите обекти ще са близо 600 кв.м.,“ уточни областният управител.

Тя припомни, че към настоящия момент двете служби за социално подпомагане плащат над 4000 лв. наем на месец.

Дани Каназирева призна, че дори не е правила опит да иска финансиране от държавата за обекта на терена, заради кризата.

„Факт е, че няма сгради, няма и пари. За съжаление проблема си остава, но ето, че има начин, коментира тя и добави „Апелирам Община Пловдив да придобива имоти без да харчи бюджетни средства.“

„Целта ми беше да покажем, че когато институциите – държава, община са собственици на имоти не винаги е добре да бъдат продавани. Напротив, аз смятам, че голяма част от имотите трябва да бъдат пазени и да се решават важни обществени проблеми. В случая точно това се случва“, допълни Каназирева.

По думите на кмета Здравко Димитров, в града има 60 детски градини и само 19 ясли. Ето защо след промяната на ПУП-а е взето решение да бъде построена именно детска ясла, която ще е за 4 групи с голям двор и отделен вход, според всички изисквания.

„Няма жалби след промените в ПУП-а. Направено е максималното,“ отбеляза градоначалникът.

От своя страна двете администрации  се ангажират да осигурят средства за обзавеждането на обектите, които ще стопанисват.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров благодари за терена и допълни, че Пловдив се превръща в притегателен център и все повече хора идват да живеят.

„Ние сме длъжни да отговорим на очакванията им с ясли, с детски градини, с инфраструктура“, коментира Димитров. Според него няма нищо по-хубаво от това гражданите да бъдат обслужвани добре и на едно гише.

„Около 1 млн. лева на годината плащат за наеми на помещения държавните служби в града,“ съобщи той.

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова също благодари за добрата инициатива.

Областна администрация и община Пловдив са  един добър партньор и коректив на Агенцията. Цялата палитра от социални услуги ги има в община Пловдив, благодарение на екип на кмета. Занапред ще продължаваме в същия дух  с добро партньорство и взаимодействие“, подчерта Петкова.

Областният управител  уточни, че има уверението на инвеститора и  обектите ще бъдат изградени предсрочно в рамките на 18 месеца.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина