Актуално

Дай 170 бона и ще лапнеш обществената поръчка!

Кметът на Садово, негова приближена и бивш зам.-шеф на фонд Земеделие в ареста

Директорът на полицията и окръжният прокурор дадоха брифинг след разкриването на аферата в Садово
Директорът на полицията и окръжният прокурор дадоха брифинг след разкриването на аферата в Садово
Дай 170 бона и ще лапнеш обществената поръчка! В този дух вероятно е вървяла заверата между хора на садовския кмет Марин Йосифов и шефовете на пловдивска фирма, кандидат за обществена поръчка за изграждане на канализация в село Кочево на стойност 3 милиона и 400 хиляди. Точно пет процента била комисионната на задържания градоначалник и двамата му сподвижници- бившият зам.-шеф на фонд Земеделие Емил Дърев и консултантката Анжела Запрянова. И тримата са в следствения арест са 72 часа.
Коя е фирмата, не става ясно. Все още се установява дали предприемачите сами са предложили рушвет на кмета и хората му или са били притиснати да отчислят 5 процента от общата сума. 
Йосифов, Запрянова и Дърев са разработвани от шест месеца. Ползвани са и СРС-та. Разследването е стартирало след подаден сигнал в ДАНС. Тримата са обвинени в търговия с влияние. Парите са били поискани за осигуряване гласовете на комисията, която е трябвало да определи изпълнителят на поръчката. Как точно е ставала схемата със “спечелването” на членовете на комисията за каузата, само можем да гадаем. Вчера кметът бе задържан в кабинета си, Запрянова е била арестувана на пътя Пловдив- Асеновград, а Дърев- в офиса си в столицата. Разпитани са още двама души. В началото на деня се появиха спекулации, че сред задържаните е Димитър Пейчев. Окръжният прокурор Иван Даскалов обаче категорично отрече подобна информация.
От събраните досега доказателства става ясно, че Анжела Запрянова е изпълнявала някакви странни функции в община Садово, тъй като дори е нямала сключен договор с кметството. Тя е била близка до кмета Йосифов и се водила консултантка по подобни “чисти” обществени поръчки, като прокурори не крият, че е възможно въпросната схема да е работила дълго време. Има поне още няколко подобни съмнителни търга, които в момента се проверяват. Работата на Дърев е била да осигури благоразположението на членовете на комисията.
При ареста на скандалния садовски кмет са открити 20 хиляди лева, чиито произход все още не е ясен. Вероятно прокуратурата ще поиска постоянна мярка Задържане под стража за тримата аферисти и отстраняване на Йосифов от длъжност.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина