АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

COVID – 19 за Пловдив в цифри: 17 оздравяха

12 са в болница, трима в интензивно, двама са мъртви

Какви медикаменти се прилагат за лечението на хоспитализираните? На този въпрос отговори проф. Карен Джамбазов – изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“

1839 са поставените под карантина хора на територията на град Пловдив и областта към днешна дата.

17 са оздравелите и изписани пациенти, които са прекарали коронавирус. 12 са хоспитализираните и потвърдените случаи на COVID – 19, трима от тях са на интензивно лечение. Това стана ясно след днешното заседание на Медицинския щаб към Областния кризисен щаб при областния управител на Пловдив.

Данните съобщи д-р Сийка Димчева – представител на Регионалната здравна инспекция в щаба. Два с смъртните случаи до този момент, обяви тя, като използва медицински термин на латиница.

Днес още 33 души очакват своите резултати от взети проби.

Какви медикаменти се прилагат за лечението на хоспитализираните? На този въпрос отговори проф. Карен Джамбазов – изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“.

„На този етап прилагаме това, което ни е дадено като указание. Всички сме на ясно, че няма утвърдено лечение. В нашата болница основниям медикамент е Хлорохин, който се комбинира с различни антибиотици, Азитромицин, Левокса. Това са основните по препоръки на нашите пулмолози към момента. Очакваме утре специалистите от различните клиники на УМБАЛ „Св. ГЕорги“ да предадат протоколи с препоръки, които са едни единни алгоритми за поведение. Ще ги споделим и с другите колеги.“

82 броя респираторна апаратура има в болничните заведения на територията на областта, съобщи Дани Каназирева. Тя подчерта, че не е притеснение броят на леглата, а липсата на персонал, който да работи с апаратите. Свободни легла в 18-ти болници в пловдивско днес са 429, от тях интензивни са 91.

Щабът категоризира болниците в три нива на компетентност.

„Първо ниво, с пожелания да останем само на първо ниво, да задържим ситуацията и да приключим успешно, са Каспела, Свети Георги, Пълмед, Иван Рилски, Св. Каридадт, ВМА, Окръжна и Карловската болница. В тях вече се работи с пациенти с COVID_19q имат готонст с легла, респираторна апаратура и персонал, който да работи на нея. Спазени са изцяло указанита на НОЩ, като се отделени корпуси, за да наяма смесване на потоците.

Второ ниво – Транспортна и Сети Пантелеймон.

Трето – Всички останали лечебни заведения на територията на града и областта, в това число и Свети Мина. Там е извършена проверка от РЗИ и искам да кажа, никога никой не е искал от тях интнезивни грижи, единствено и само да поеме леки и среднотежки случаи, за да затворим темата. Там няма анестезиолози и реаниматори, които да работят с апаратура, а и нея я няма. Искрено се надяваме, че няма да стигнем до там“, заключи областният управител.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

7 коментари

  1. Я, тая вече е победила. Мале каква е розова. Така се беше докарала, кога Бойко я изгони, а Учкунова я посрещна в Общинския съвет и я тури да седне до нея. Ясно, вижда се вече депутат и после с фанфари – кмет на Пловдив. Психарка.

  2. Споко всички. Планът е задействан и се изпълнява своевременно. Данка се възползва от празната Зикова кратуна и съвсем скоро ще му види сметката. Накрая той ще е виновен за всичко, а тя ще грее синеока и цялата в бяло.

  3. Данке, ма, ти пак се рееш из облаците, моме. Тебе трябва да те заключат в оловен сандък, да го закопаят 50 метра под земята, отгоре два метра хлорна вар да наръсят и чак тогава здраво да трамбоват. Че иначе, заразата, дето пръскаш около себе си ще умори всичко в тоя град. В политически план ти си по-заразна от короната, еболата и чумата взети заедно. Справка – атаките срещу Тотев, разбитата партия на Кунева и последно – манипулираните местни избори срещу Славчо, благодарение на което сега си областен управител. Данка – заразното зло на пловдивската политика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина