АктуалноЖивотЗабавлениеКултураНовини

Бунарджика става детско царство

Третото издание на фестивала „С деца на тепе“ на 10-ти септември ще има 40 локации и и две сцени

Полицията и Пожарната са подготвили специални демонстрации и обучения за малчуганите

След 2-годишна пауза заради пандемията централната алея на Бунарджика ще посрещне децата на Пловдив за трети път на образователния фестивал “С деца на тепе”. Любимото събитие на малки и големи се завръща на най-посещавания хълм в центъра на града се организира от фондация „С деца на тепе“ и се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с район “Централен”.

„В рамките на няколко часа, броени дни преди първия учебен ден, алеята пред паметника на Васил Левски ще бъде притегателен пункт за деца от 3 до 13-годишна възраст и техните родители. Единственият по рода си фестивал “С деца на тепе” привлича жители и гости на града с атрактивни събития. Близо 40 участници ще представят своите дейности, услуги и продукти насочени към деца.

Сред най-интересните забележителните от тях са: работилници „Рециклиране“, „Открий ме в джунглата“, плюс опознавателна обиколка на тепето;  актьорски уъркшоп, лекция по темата по-малко екран за децата, открита тренировка по Да Дао и даване на 1-ва помощ; занимания за подобряване паметта на децата, сглобяване на играчки, интерактивни дъски по моторика и няколко работилници за роботи. Децата ще могат да се срещнат с екипите на полиция и пожарна; да се запознаят с Природонаучния музей и Етнографския музей в Пловдив; с екипа по Аварийно спасяване, както и с много други частни и неправителствени организации с полезни дейности за малчуганите“, разказа Десислава Десева от НПО-то на брифинг днес в БТА.

Образователният детски фествил за пръв път е част от Културния календар на града, съобщи зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Кметът на район Централен Георги Стаменов подчерта, че събитието е благотворително и тази година се очаква да бъде посетен от над 3000 деца и родители.

На тепето полицаи ще обучават децата под формата на игри как да пресичат безопасно улиците, какво трябва да знаят за движението с велосипед и модерните тротинетки по тях. Малчуганите  ще имат възможност да се докоснат до помощните средства на полицаите, патрулните коли, бусовете, моторите, да видят кучетата им и да узнаят още подробности от професията, съобщи комисар Костадин Костов, началник отдел „Охранителна полиция“ при ОД на МВР-Пловдив.

Той обяви и радостта на униформените от факта, че професията „полицай“ е любима на много момчета, а последно време се забелязва засилен интерес и от страна на момичетата.

На Бунарджика ще са и любимите огнеборци. Пожарникарите също ще се включат във фестивала не само с показване на техника. Тази година те ще помогнат на децата да се почувстват като спасители, повдигна завесата Веселин Кашилски от РД на ПБЗН.

„Любознателните ще могат да облекат спасителна жилетка, да се качат в надуваема лодка и да се опитат, хвърляйки пояс към поставена цел, да изпитат умението си да бъдат точни и да спасят човек в нужда, като всичко това ще се случи с помощта на служители от сектор „Специализирани оперативни дейности“.

Те ще научат какви неща е необходимо да включат в раницата за бедствия и как да използват пожарогасител. В игрите ще се научат как се облича спасителна жилетка и как се сяда в лодка.

Началото на фестивала е в 10 ч. с водещ известния на всички в Пловдив Стефан Лозанов.

Вижте пълната програма в Капана.бг.

Повече информация за фестивала може да намерите на https://sdecanatepe.com/ и на https://www.facebook.com/sdecanatepe.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина