Бронзовият куб от Арката на Димчо Павлов е изчезнал далеч преди реконструкцията на Цар-Симеоновата градина

Актуално Градът Култура Новини Под ножа

Бил е откраднат, аз не съм го виждал, казва арх. Петко Прокопиев, проектирал обновяването на парка

Бронзовият куб в основата на Арката на Димчо Павлов, изработен от скулптура Свилен Костадинов, е изчезнал далеч преди реконструкцията на Цар-Симеоновата градина. Това научи Под тепето от арх. Петко Прокопиев, който проектира обновяването на парка, извършено през 2015г.

Арх. Прокопиев бе на твърдата позиция, че Арката трябва да остане в Цар- Симеоновата градина, като тя бе включена и в проекта му. Тогавашната администрация обаче реши да я демонтира от парка. Архитектът подчерта, че кубът е липсвал още по време на проектирането.

Демонтирането на Арката през 2015г., кубът не се вижда

„ Няма бронзов куб отдавна, за съжаление. Аз не съм го виждал. По време на проектирането разбрах, че е откраднат. На място имаше гранитен блок с изсечени букви, но не знам къде е в момента. Бронзовият куб обаче го няма, не го търсете”, коментира арх. Прокопиев.

Припомняме, че скулптурната композиция е изработена от Димчо Павлов в началото на 90-те години по повод вековния юбилей от Първото пловдивско изложение. Възложител на поръчката тогава е бил Международен панаир- Пловдив.  Както вчера написахме, по тогавашните  правила проектът е бил утвърден от държавната комисия при СБХ. Композицията е включвала и бронзов куб (50/50см) с карта на Изложението, изработен от скулптора Свилен Костадинов.

Арката бе намерена, но кубът очевидно няма да бъде открит и върнат на мястото му. Вероятно е изчезнал от парка в дните, когато множество бронзови елементи там бяха откраднати.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.