АктуалноГрадътКултураНовини

Бомбето на Радичков се качва на Кукления театър в памет на Юлия Огнянова

Разказ за шапката като символ на социалната роля и загубата на идентичност

„Бомбето“ – театрален спектакъл по текста на Йордан Радичков – се очертава като новият значим спектакъл на пловдивска сцена. Постановката на Катя Петрова ще види своята премиера през месец март, след като бе отложена преди седмици по здравословни причини.

Разказът за възрастни ще ни покаже новелата на Радичков от 60-те години на миналия век, който разхожда читателя от царска България – времето на бомбетата до периода на Сталинско влияние у нас – годините на каскетите. Разказът и постановката не са исторически или политически – чрез него се демонстрира загубата на идентичност у човека. „Това, че този разказ все още е актуален и днес показва само гения на Радичков“, коментира директорът на театъра Петър Влайков.

Катя Петрова вече се е срещала с „Бомбето“ в младежките си години, но за пръв път работи с целия текст. Това е един труден за качване на театрална сцена разказ, но мисля, че сме се справили, каза тя на представянето пред журналисти. Историята на Радичков се вписва идеално в една традиция чрез подобни средства човек да изчезва зад някаква друга фигура – като например при „Шинел“ или „Нос“ на Гогол.

Тя представи и Рин Ямамура, която е сценограф на спектакъла. Двете са работили и в други представления, а Петрова сподели, че изборът ѝ не е случаен, а е бил в търсене на една по-лаконична и изчистена визия. А тя е на актьори в сиви костюми с намек за царския период, и елегантен сив фон, върху който се прожектират различни тематични анимации от Сотир Гелев. Хореографията на спектакъла е на Анна Пампулова.

Новият директор на пловдивските кукли Петър Влайков благодари специално на предшественика си Виктор Бойчев. „Това е един спектакъл, който е проект, съвместно с Пловдив 2019, и е продукт, започнат и по идея на Виктор Бойчев“, коментира Влайков, добавяйки, че е само изпълнител на тази идея. Самият Бойчев, който напусна театъра и беше част от предоставената възможност в Кукления театъра за успехи в попрището за по-възрастна публика от последните години, като незабравимите „Вграждане“, „По ръба на небето“ и други, сподели, че спектакълът е свързан с един от най-големите български театрални режисьори Юлия Огнянова, на когото се и посвещава куклената адаптация на „Бомбето“.

След като по израза на Бойчев „каскетът е уволнил“ Огнянова от Бургаския театър, когато в края на 50-те и 60-те тя е част от новаторският театър в Бургас, заедно с Леон Даниел и Методи Антонов, тя изкарва няколко години именно в пловдивския куклен театър и поставя също новаторски постановки, в разрез с духа на соцреализма от времето. Тук тя работи и с Димитър Киров като художник на някои спектакли. Катя Петрова – режисьор на сегашната постановка пък е ученичка именно на Юлия Огнянова.

снимки: Пловдив 2019

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина