АктуалноЗелен градНовини

Биометан и зелен водород за фирмите в Тракия икономическа зона

Тракия икономическа зона ЕАД /ТИЗ/ и Ситигаз България започват стратегическо партньорство с цел намаляване на емисиите от CO2 и превръщането на индустриалния парк в напълно „зелен“. За това се договориха инж. Пламен Панчев, основател и изпълнителен директор на най-голямата икономическа зона в Източна Европа и д-р инж. Александър Кожухаров, председател на Съвета на директорите на Ситигаз България ЕАД по време на форума „Възможният преход на индустрията към нулеви емисии – нуждата от радикална промяна“. Присъстващ на постигнатото споразумение бе Георги Стефанов, началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по климатични политики в Министерски съвет. Г-н Стефанов бе един от лекторите на форума, организиран от DQS България, Тракия икономическа зона, и INNO-CON.

ТИЗ и Ситигаз си партнират повече от 15 години в задоволяване на нуждите от природен газ на многобройните фирми, ситуирани в зоната, припомни инж. Панчев. Инж. Кожухаров конкретизира, че предстоящата програма предвижда постепенно въвеждане на биометан, който се произвежда по специална технология от биогаз и се подава в съществуващата газопроводна мрежа на Ситигаз България ЕАД. Вторият етап включва разработването и въвеждането първоначално на 10% зелен водород от възобновяем източник (получен чрез електролиза) в мрежите на Ситигаз, с тенденция за увеличаване количеството след разширяване на газопроводните мрежи и съобразяването им с новите условия за производството на водород.

Стратегическото партньорство между ТИЗ и Ситигаз бе буквално отговор на присъстващите фирми от зоната, които коментираха на форума, че една част от нуждите си от енергия те ще задоволят със собствени възобновяеми източници, но основната част очакват да е от оператор, подаващ „зелена“ енергия.

Инж. Хайко Шмидт, изпълнителен директор на DQS България, представи визията за предприятие с нулеви емисии, преминавайки през целия жизнен цикъл на продуктите и услугите – от доставка на суровини и енергия през технологиите на основното производство до обезвреждането на отпадъците. Дойчин Тодоров, старши консултант в INNO-CON и одитор в DQS България, посочи какви са начините за верифициране (сертифициране) на въглеродния отпечатък, както и възможности за подобряване на енергийната ефективност чрез въвеждане на системи за управление на енергията. Двамата международни експерти дадоха конкретни отговори на редица въпроси от аудиторията, продължиха обсъжданията с част от присъстващите и след форума.

Огромен интерес предизвика и панелът на г-н Георги Стефанов на тема „Климатичните промени, зелената сделка, ESG политиките и таксономията за устойчиви финанси. Основата на ЕС за ускорен икономически растеж.“ Един от най-реномираните български еколози и природозащитници посъветва фирмите да назначат „зелени“ служители с широко делегирани правомощия, за да успеят бързо да действат за адаптирането и смекчаването –  взаимно допълващи се стратегии, адресирани към повишените рискове, произтичащи от изменението на климата. Началникът на политическия кабинет на заместник министър-председателя по климатични политики в Министерски съвет посочи, че Регулаторната рамка на ESG политиките (Environmental, Social and Governance, които политики реално са отговорът на бизнеса за постигане на глобалните цели на ООН) ще стане напълно вградена система в начина, по който предприятията работят в бъдеще, и ще включва всички участници на пазара. За да направи това, Европейската комисия обяви, че ще инвестира 1 трилион евро до 2030 г. Изчислено е също, че големите инвестиции в частния сектор ще възлизат на 2,5 трилиона евро през следващите 10 години.

Специално участие във форума взе инж. Вяра Колева, директор на дирекция „Екология и управление на отпадъците” към Община Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина