Безпрецедентни мерки за сигурност за тържествата заря за Съединението

Актуално Градът Новини Под ножа

За първи път гражданите ще минават през КПП-та, ще минават през щателна проверка

За първи път гражданите, които ще искат да присъстват на тържествената заря-проверка на площад Съединение на 6-ти септември, ще трябва да преминават през контролно- пропускателни пунктове, където ще бъдат положени на щателни проверки от органите на реда.  За безпрецедентните мерки за сигурност, които ще бъдат предприети за празника, стана ясно от съобщение на Община Пловдив днес. Те се вземат заради нестихващи антиправителствени протести и заявления за демонстрации в празничния ден.  Мерките са изисквания на НСО, заради очакваното присъствие на президента Румен Радев, председателя на парламента на площада Цвета Караянчева, министри и народни представители, както и цялата местна власт.

„ Гражданите, които желаят да наблюдават тържествената заря-проверка от 20.30 часа на пл. „Съединение“ в Пловдив, ще имат достъп до зоната на мероприятието след 18.30 часа през три контролно-пропускателни пункта: един на бул. „6-ти септември“ и ул. „Димитър Цончев“ (при сградата на Прокуратурата); втори КПП при бул. „6-ти септември“ и ул. „Св. Климент“ (при подлеза) и трети КПП – при бул. „6-ти септември“ и ул. „Петко Каравелов“ (до ДЗИ-Пловдив)”, съобщават от общината.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и вещества. Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Тези, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

„ Съгласно чл. 6., ал. 1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, в същите не могат да участват граждани, които носят оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които може да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети. Със заповед на кмета на Пловдив Здравко Димитров за времето от 16.00 ч. до 22.00 ч. на 6 септември се забранява използването на безпилотни летателни апарати (дронове) в зоната на мероприятието, за да бъдат ограничени рисковете от нежелани инциденти за присъстващите граждани и официалните лица”, съобщават още от общината.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.