БАБХ унищожава птици в Асеновград, фермерите твърдят, че няма инфлуенца

Актуално Гласове Новини Под лупа

Фирмата за производство на птици “Андип 92” от Асеновград се оплака в съобщение до медиите от злоумишлено поведение от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), в резултат на което са унищожени близо 200 хил. птици с мотив за наличие на инфлуенца в предприятието.

Междувременно от БАБХ обявиха, че е констатирано за трети път огнище на инфлуенца по птиците в обекти на фирма ЕТ “Андип-92” в Асеновград в периода от април 2019 г. до юни 2020 година. Първото огнище беше обявено на 5 април 2019, а второто на 8 април 2019 г.

Контролният орган обяснява, че в началото на юни след завишена смъртност в обекта са взети проби от умрели птици за лабораторен анализ, резултатът от който доказва наличието на инфлуенца – щам H5N8. На 4 юни е обявено третото огнището и незабавно започва ликвидирането му. На първия етап са умъртвени над 75 хил. птици. А днес ще бъдат унищожени останалите 174 хил. кокошки носачки.

“Предприетите действия към днешна дата се базират на задълбочено епизоотично проучване, извършено от комисия, съставена от експерти на БАБХ и Центъра за оценка на риска по хранителната верига, което доказва, че в обекта не са спазени мерките за биосигурност, задължителни за всеки бизнес оператор в сектор “Животновъдство”, обяснява в съобщението си агенцията

Обясняват, че съгласно българското и европейското законодателство поради нарушенията в биосигурността на обекта птиците, които се унищожават на втори етап, са контактни на заболелите, което налага тяхното хуманно умъртвяване и последващо цялостно почистване и дезинфекция. Това ще гарантира ликвидиране на огнището и свобода от вируса на инфлуенца по птиците, допълва агенцията.

“През последния месец срещнахме явна злоумишленост от БАБХ, които бяха заявили пред нас, че ще ни окажат съдействие, както и в други подобни случаи на инфлуенца в България, при които животновъдните обекти бяха запазени. След ликвидирането на птичи грип и след дезинфекцията. Решението на Агенцията рязко се промени без писмени мотиви и становище. Предприеха друг подход, а именно унищожаването на 174 хил. здрави птици”, обясняват от предприятието. Посочват, че 100 семейства ще останат без препитание, а в продължение на месец, докато са отглеждани въпросните птици, които те определят като здрави, са получили многократни откази за вземане на проби, въпреки че писмено е уведомявана агенцията за здравословния статус на птиците.

“Бе ни изпратена комисия, която след целодневен престой и отзивчивост от наша страна не ни издаде дори протокол. Решения в рамките на един месец не получихме. И до този момент исканията от нас са оставени в мълчалив отказ. В рамките на този месец, ако е имало опасност от зараза, защо БАБХ не предприе действия? Откъде идва необходимостта за умъртвяването на 174 000 здрави птици 31 дни по-късно?”, питат от фирмата.

От Агенцията по храните допълват, че са уведомили писмено еврокомисията за поредното възникналото огнище на инфлуенца в този обект, като на 26 юни е получен отговор, “в който се подчертава важността от незабавното прилагане на всички мерки за ликвидиране на заболяването и умъртвяването на птиците в засегнатото и контактното стопанство”.

Изпратени са проби от огнището в Европейската референтна лаборатория за инфлуенца по птиците в Падуа, Италия. Резултатите потвърждават, че изолираният щам е H5N8 и е идентичен с щама, предизвикал епидемиите през предходните години в България, допълва контролният орган.

Предупреждава, че ако не бъдат предприети всички мерки по ликвидиране на огнището, ще бъде застрашено здравето на птиците, отглеждани в животновъдните стопанства както на територията на област Пловдив, така и в цялата страна.

Допълват, че заради това огнище в момента България не притежава статут на страна, свободна от инфлуенца по птиците, в Световната организация по здравеопазване на животните. “Това наложи предприемането на спешни действия от БАБХ за ликвидиране на огнището в засегнатото и контактното стопанство на фирмата”.

Допълва се, че при ликвидирането на първите две огнища фирмата е била обезщетена с 5 061 816 лева. По време на финансовия одит по отношение на инфлуенца по птиците ЕК е констатирала, че изплатеното обезщетение за единица животно е в по-високи размери спрямо обезщетенията, изплащани в други страни членки, уверява агенцията.

Източник: дневник

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.