Алтернативно обществено обсъждане на новия ОУП събира експерти и граждани довечера

Актуално Гласове Градът Новини

Общинските съветници от Демократична България организират дискусията с цел  изготвяне на съгласувани с гилдиите и пловдивчани предложения, които да бъдат внесени в Общинския съвет

Обществено обсъждане на проекта за изменение на Общия устройствен план на Пловдив организират тази вечер общинските съветници от Демократична България. Дискусията ще се случи като алтернатива на публичните обсъждания по райони, които общината организира в работно време. Събитието ще се проведе днес, от 18:00 ч. в Голяма конферентна зала в Дома на културата. Ще присъстват и представители на браншови организации КАБ и КСБ.

Основната цел на мероприятието е общинските съветници от Демократична България да изготвят съгласувано с гилдиите и пловдивчани предложения, които да бъдат внесени в Общинския съвет. Говорители, които ще представят ОУП в отделните му части в началото на обсъждането са арх. Антоанета Топалова – специалист по градоустройство и опазване на културното наследство, бивш главен архитект на Пловдив и автор на рецензия на настоящия проект за изменение на ОУП; арх. Тереза Колева – експерт по градоустройство и урбанизъм; арх. Невена Пачеджиева – член на Съюз на ландшафтните архитекти, учител по парково строителство, зам.председател на Обществен експертен съвет по озеленяване към Община Пловдив; инж. Петър Фандъков – транспортен инженер, експерт по планиране на трафика.

Как ще се развива Пловдив в следващите десетилетия? ОУП е стратегическият документ, който отговаря на този въпрос. Презастрояването, липсата на достатъчно зелени площи, мръсният въздух, задръстванията, липсата на паркоместа, нефункциониращият добре градски транспорт, плачевното състояние на водопроводната мрежа и още много проблеми могат да бъдат решени в хоризонт до 2040 г. или да останат като воденичен камък за следващите поколения.

Ние, общинските съветници от Демократична България, гледаме на предстоящото изменение на Общия устройствен план на Пловдив като на едно от най-важните събития за целия ни мандат.

Пловдив може да бъде един истински град на хората от модерен европейски тип. Пловдив разполага със забележително културно – историческо наследство и потенциал за развитие на туризма. Пловдив все още има шанс да запази и/или възстанови загубените досега зелени площи. Река Марица може да се отвори към града, а зелените оазиси на тепетата и красивите ни пешеходни зони може да се развиват и подобряват.

Всички тези аспекти на развитие могат да се заложат в един качествен, умен и стратегически премислен ОУП или да бъдат погубени чрез недалновидни, лобистки или непремерени решения.

Осъзнавайки че се намираме в ключов за развитието на града ни момент, ние искаме да чуем мнението на специалистите и на всички граждани по представения от Община Пловдив към момента предварителен план за изменение на ОУП. Становищата и мненията на граждани, общественици, архитекти и инженери, на бизнеса и неправителствения сектор са изключително важни, за да се подобри качеството на този стратегически документ.

Искаме да чуем гласа на Пловдив и чрез пълномощията ни като общински съветници да защитаваме този глас по време на дебатите в зала и гласуването на документа.

Планираме тази среща-обсъждане да бъде в отворен формат и очакваме да се създаде конструктивна дискусия. В следващите дни ще обявим поканени от нас говорители, които ще представят ключови елементи от предварителния проект за изменение на ОУП, недостатъците на плана, които сме видели досега, и възможностите за подобряване. След това кратко представяне ще открием дискусия и ще изслушаме всяко мнение или становище по плана”, казват в анонс към организираната дискусия съветниците от политическото обединение Демократична България.

 

Споделете ни във:

1 коментар за “Алтернативно обществено обсъждане на новия ОУП събира експерти и граждани довечера

  1. Вместо железничарите (те не са “държавата”, а са дружество!) да опустошат с изкопи, рампи, стълбища и страховити пикалници цяла ЦЕНТРАЛНА зона пред Гарата (а също и оттатък релсите!) заради ДЪЛБОК КАТО ЗА ТРАФИК ПОДЛЕЗ север-юг, връзката много по-лесно, по-евтино, по-бързо и по-безолезнено без завземане на квадратури става с ПРЕМОСТВАНЕ.

    С ажурни стоманени структури високо над жирафите китаецът прекоси половин Африка за трафик и железници.

    Помните ли ГЕМИИТЕ под Пощата? Документирани са с фото и видео за Историята на Града с тъпи КлептоКрати за управници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.