АктуалноБългарияГласовеНовиниРазследване

6 села блокират пътя Асеновград–Кърджали в протест срещу концесия

Жителите на шест села ще блокират пътя Асеновград–Кърджали в знак на протест срещу незаконното отдаване на концесия за кариера в землището на селата Горнослав и Добростан. Демонстрацията ще започне от 12:00 до 13:00 часа в неделя на разклона на селата Червен и Горнослав, до бензиностанция „Бардал“, по главен път 58. Организаторите посочват, че затварянето на пътя ще е с продължителност близо 30 минути.

Хората излизат на пореден протест, за да могат да запазят изворната вода чиста и достъпна до чешмите си.

Жителите от селата Горнослав, Червен, Долнослав, Стоево, Леново и Искра се обявиха с подписка срещу решението на Министерски съвет /МС/ за предоставяне на концесия за добив на мраморна баластра.

Запрянови ще добиват мрамор край Пловдив почти без пари.

По думите им фирмата „Запрянови-03“ ООД възнамерява да разработва кариера за мрамори в държавен поземлен имот 16955.28.132 в община Асеновград, област Пловдив. Това се намира в находището „Делчевото–2“, участък „Делчевото–2 юг“, разположено в землището на с. Горнослав, и инвестиционно намерение „Изграждане на кариера за добив на мрамори“ в находище „Делчевото-1“ /Вратицата/.

Както Под тепето ви съобщи Концесията на мрамор там е готвена близо 6 години.

Местните се притесняват още, че след изграждането на двете кариерите, това ще се отрази негативно на околната среда, здравето и поминъка им – птицевъдство, пчеларство и земеделие. Исканията им са:

– Отмяна на незаконната концесия за кариера в землището на с. Горнослав
– Спиране на Инвестиционно намерение „Концесия за добив на мрамор и мраморна баластра Вратицата, в землището на село Добростан“
– Да се спаси водата на шест села и да се запази водата в язовирите.

Гражданите са получили писмо от Басейнова дирекция, в което Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ и Министерски съвет /МС/ са допуснали да се одобри подписването на договор за концесия, въпреки че концесионерът, по думите на гражданите, не е изпълнил всички законни условия.

Едно от задължителните условия, за да бъде валидно решението на РИОСВ, е да има хидрогеоложко проучване, което да установи дали ще бъдат засегнати карстовите извори, каптажи и изворни води в землището на селата Горнослав и Червен, с които се захранват шест села с вода. Хората посочва:

„Започват концесия, а никой не е направил проучване как ще повлияе тя на подземните води и на водата, която пием.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина