52 проекта одобрени по отворена програма “Наследство” на Пловдив 2019

Актуално Градът Живот Култура Новини

Правят продължение на филма “Завръщане”

21 предложения на пловдивски артисти и организации одобрени в направление „Творческият Пловдив“. Завръщане-2 ще се снима отново в града под тепетата

Финансова подкрепа на стойност 1 499 250, 50 лв. ще получат 52 проекта по програма „Наследство II“ на Европейска столица на културата. Във вторият етап на отворената покана, разпределяща паричното измерение от наградата „Мелина Меркури“, се включиха 121 кандидата, които мотивираха идеите си в две конкурсни направления – „Фестивали и творчески инициативи“ и „Творческият Пловдив“. Оценките на предложенията бяха направени от две експертни комисии в различен състав от по 5 члена и утвърдени с решения на Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“.

За направление „Фестивали и творчески инициативи“ от получените 79 проектни предложения в категории „Фестивали и големи събития“ и „Малки проекти“ комисията със свое решение разпределя общо 999 330,00 лв. за реализирането на 31 от предложените до края на 2022-а година. Сред одобрените са емблематичните за града и програмата на „Пловдив 2019“ събития като Opera Open, One Dance Week, продължението на филма Завръщане, Electric Orpheus, Аниме и гейминг фестивала и младежката платформа PROGRESSIVE.

По направление „Творческият Пловдив“, който бе разработен за насърчаване потенциала на пловдивските артисти и организации, от получени 42 предложения комисията селектира 21 с възможност за включване на 3 резерви. По това направление комисията разпредели 499 920,50 лв. от предвидените половин млн. лв. за 9 събития, които да се реализират до края на тази година и още 12 през следващата 2022-а. Благодарение на този сегмент от отворената покана към списъка с проекти към наследството от Европейска столица на културата се присъединяват и инициативи, свързани с творчеството на артистите Георги Божилов – Слона и Камен Чанев. Към нея ще се реализират още събития и на Регионална библиотека „Иван Вазов“, Градска художествена галерия – Пловдив, Регионален природонаучен музей – Пловдив, АМТИИ, Пловдивско фотографско средище и др.

Припомняме Ви и членовете на комисиите, определени от Управителния съвет на „Пловдив 2019“, както следва: „Фестивали и творчески инициативи“- Кръстю Кръстев, Анастас Бадев, Мария Луцова, Пламена Терзиева (представител на отдел „Бизнес развитие и европейски политики“ на Община Пловдив), Антоанета Димитрова (гл. счетоводител на фондация „Пловдив 2019“). Направление „Творческият Пловдив“ комисията бе в състав: Ангел Гешев, Владислав Севов, Мичо Димитров, Нина Димовска (представител на отдел „Култура“ на Община Пловдив), Антоанета Димитрова (Фондация „Пловдив 2019“).

Всички селекционирани кандидати имат на разположение двуседмичен срок, за да потвърдят или откажат предложената селекция и да пристъпят към подписване на договори и реализация на плануваните събития.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.