АктуалноИзпод тепетоМненияСъдТемида

180 000 лева изядоха конфискуваните питбули до момента

Шест месеца след края на делото съдът още не е написал мотиви по присъдата на собствениците им  

Втора година пловдивчани отглеждат конфискуваните бойни кучета

 Таня Грозданова

Временното настаняване на гладиаторите, прибрани в пловдивския приют след разбиването на арената за незаконни битки между питбули в края на октомври 2016-а година, вече навършва 24 месеца.

Преди близо две години Зооветеринарния комплекс на Пазарджишко шосе внезапно отесня заради настанените над 40 конфискувани питбула по заповед на съда. Персоналът на ОП-то, Общинският съвет, неправителствени организации и хуманните пловдивчани приеха нещастните участници в незаконните битки с отворени сърца и продължават да полагат съвестно грижи за тях.

180 000 лева струва издръжката на питбулите, третирани като  веществени доказателства, от началото на годината до момента, стана ясно в Международния ден за защита на животните.

„Според решение на Общинския съвет на Пловдив храноденът на едно куче в приюта е 6 лева,“ обясни директорът на ОП „Зооветеринарен комплекс“ Георги Божев.

Простата аритметика показва, че до края на годината сумата по отглеждането им за сметка на данъкоплатците ще чукне половин милион.

Припомняме, че през октомври 2016-а година в промишлената зона на р-н Северен бе разкрита арената за незаконни битки между питбули. Прокуратурата повдигна обвинения на Иван Иванов и брат му Константин, като организатори на кучешките боеве със залагания. Районна прокуратура дебело подчерта, че животните са веществени доказателства по досъдебно производство и ги настани в общинския кучкарник. Последва отказ на магистратите да бъдат върнати на собствениците, които си ги искаха. Делото срещу тях се проточи близо година и половина. В началото на април 2018-а Районен съд – Пловдив произнесе условни присъди за Иван (лишаване от свобода в размер на две години с изпитателен срок от четири години и 4000 лева глоба) и Константин (лишаване от свобода в размер на една година с изпитателен срок от три години и 2000 лева глоба) и постанови, че държавата отнема кучетата им. Двамата трябва да заплатят и разноските по делото – общо 68 502,37 лева.

В решението се казва: „Веществените доказателства: 44 броя кучета /от които 3 броя трупове на кучета/, на съхранение в ОП „Зооветеринарен комплекс“ – гр. Пловдив, на основание чл. 53, ал.1, б. „А“ от НК да се отнемат в полза на държавата, като 41 броя от тях се предадат на оторизираните органи на БАБХ, а три броя трупове на кучета да се предадат на унищожаване на Екарисажно предприятие, след влизане на присъдата в законна сила.“

Съдбата на животните още е неизвестна и от Приюта не мога да предприемат никакви стъпки за осиновяване. Защото:

Първо – решението на Районен съд подлежи на обжалване,

Второ- Иванови са категорични, че ще обжалват и

Трето –  Шест месеца след края на делото на първа инстанция, съдът още не е написал мотиви по присъдата на собствениците им.   

Така че пловдивчани ще продължат да отглеждат конфискуваните бойни кучета неясно докога.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина