АктуалноБългарияГласовеИзбориНовини

17-та РИК: Липсват разпоредби за провеждане на избори 2 в 1

 Гласуващите само в един вот на изборите на 9 юни няма да имат възможност да ползват машини, това съобщи председателят на 17-та РИК за Пловдив област Янко Радунчев.

Според указанията на ЦИК тези избиратели, които решат да упражнят правото си на глас само в един вот, задължително ще гласуват с хартиена бюлетина. Така те ще бъдат лишени от правото да гласуват с машина, обясни Радунчев в интервю пред радио Пловдив днес. 

11 машини с демо версия са предоставени на 17-та РИК Пловдив област и са на разположение на избирателите, които желаят да се обучат да работят с машина. До 6 юни машините ще бъдат по график във всичките 17 общини в Пловдивска област. Графикът е на интернет страниците на общините.

Председателят очаква проблемите на предстоящите на 9 юни избори да дойдат от недомислиците в Изборния кодекс, които законодателят не е отстранил. Там липсват разпоредби за провеждане на избори 2 в 1, а това създава пречки. 

По думите му на секционните избирателни комисии пречки ще създаде фактът, че ще трябва да работят с 4 урни с два избирателни списъка. 

В 17-те общини в Пловдивска област изборите на 9 юни ще протекат по два избирателни списъка:

– във вота за Европейски парламент ще участват 2 777 800 избиратели;

– за Народно събрание у нас ще гласуват 2 287 000 гласоподаватели.

Над 540 ще са Секционните избирателни комисии в областта – вече са сформирани 522 и броят им ще нарастне с подвижните  избирателни секции.

Днсе стана ясно, че Местят 27 избирателни секции в Пловдив.

В 441 секции ще се гласува и машинно.

4473 члена на СИК-овете вече са назначени. Продължават назначенията в тези комисии. Във всичките 17 общини ще има по няколко обучения на живо. 

Тези 540 секционни комисии в Пловдивска област ще трябва да попълнят над 1100 протокола. Те ще бъдат приети и оработени в 17-та РИК, която отново ще бъде в 11-та палата на панаира, каза Радунчев. По думите му, комисията ще трябва да обслужи над 1600 човека от секционните комисии. 

15-20 минути би трябвало да трае обработката на протокорите на една секционна избирателна комисия, коментира още Радунчев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина