АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (17.12– 23.12)

Тази седмица в Пловдив ще се отдадем на празничния коледен дух

17 декември

Изложба „Ненко Балкански (1907–1977). Банално изкуство“

Градска художествена галерия – Пловдив изпраща 2021-а с откриването на последната за годината изложба „Ненко Балкански (1907–1977). Банално изкуство“ – гостуване на Художествена галерия – Казанлък, чийто директор Пламен В. Петров и уредникът Катя Христова са куратори на проекта. Според тях:

„В своя замисъл изложбата е своеобразна ретроспектива на Ненко Балкански, в която с неповторимо живописно майсторство е въплътена тъкмо баналността на битието. От погледа към селския двор, в който всичко напомня за миналото на автора – за детството, за недоимъка, за игрите и сълзите на съзряването и първите вълнения на сърцето, до тишината на мъртвата природа и разгърнатия вестник „Литературен фронт“, върху който в цялата си възможна живост е разстлана сякаш ритуално купчина осолена риба, за да се преобърне след блудкавото дихание на сухия въздух в чироз.

В изложбата са включени и серия от платна на художника, в които жанрово се вплитат интериор, пейзаж и натюрморт. Картини, изпълнени с тривиалност, лишени от каквото и да е човешко присъствие – опразнени столове, обезлюдени улици, небеса без птици. Не така пусти са портретите на Ненко Балкански, а още повече фокусиранията му върху голото женско тяло – но и в тях откриваме следите на шаблона на битието, отпечатал се безмилостно върху всичко живо. И пред нас се разкрива един  обикновен свят. Но както Чавдар Мутафов пише – „това обикновено говори всичките наречия на улицата, на кафето, на салоните, носи всичкия безпомощен цинизъм на човешката машина, оголена и повредена зад всеки череп: скотството на парвенюто, идиотската кротост на инвалида, безсрамната автоматичност на проститутката – неща, за които дори не се мисли и които са всякога около нас, в нас, неизбежни и вечни като живота и еднакви с ужаса на неговата баналност“.

Ненко Балкански достига до всичко това привидно интуитивно. Напипва пулса на своето време като малцина други в родния ни контекст. Обръща се към прозаичното, към собствената си делничност, където нещата, „оголени в тяхната очевидност, добиват жестоката необходимост да бъдат изкуство“. И по-важното – да остават за нас такива въпреки все по –разширяващата се дистанция на времето, или пък точно поради това.“

Галерия „Капана“

17:00 – 19:00 часа

17.12.2021 – 23.01.2022.

Коледен базар Капана 2021

Коледни играчки, чудати подаръци, ухания на канелени сладки, вълшебни лакомства, греяно вино, благотворителни активности и още много изненади ще ви очакват от 17 до 26 Декемви в Пловдив,на площад Централен за Коледен Базар Капана 2021!
Всичко това ще е поднесено с красива коледна украса и празнична музика! Заедно с нашите съвременни занаятчии, автори на ръчно изработени изделия, майстори сладкари и качествени български марки, които вече се подготвят за срещата си с вас, ви каним за едно незабравимо коледно изживяване!

Площад Централен

17.12 – 26.12.2021.

Безплатни концерти на „Биг Бенд Пловдив“ и „Духов оркестър Пловдив“

„Биг Бенд Пловдив“ и „Духов оркестър Пловдив“ ще зарадват пловдивчани и гости на града с безплатни концерти по повод предстоящите празници на сцени, разположени в районите Централен, Западен, Северен и Тракия. Като своеобразен музикален фон, изпълненията им ще звучат и в допълнение на предстоящия Коледен базар на пл. „Централен“, който започва на 17 декември.

„Биг Бенд Пловдив“ е създаден в началото на 2000-та година. Изцяло съставен от професионални музиканти, бендът бързо се превръща в една от музикалните емблеми на Пловдив. Основател, ръководител и диригент на оркестъра е Николай Гешев. Лесно разпознаваем, темпераментен на сцената и много обичан от своята възторжена публика – така най-кратко може да се опише присъствието на Биг Бенда. В годините на своята дейност (вече 21), Биг Бенд „Пловдив“ е осъществил многобройни концерти из цялата страна. Участник е в джаз фестивали, музикален домакин на тържествени церемонии, неизменен участник във всички значими национални чествания в Пловдив и празнични програми по повод Великденски и Коледни празници, 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 6 септември – Ден на Съединението на България и Празник на Пловдив и други. Това са само част от проявите на Биг Бенда. Репертоарът им е изключително широк – от класически джаз до съвременни латино и поп изпълнения. Оркестърът има осъществени множество проекти с почти всички изявени джаз и поп изпълнители в България. От няколко години си партнира на сцената и с талантите на „Арт Войс център“ с ръководител Руми Иванова.

„Духов оркестър Пловдив“, отново с ръководител и диригент Николай Гешев, е носител и продължител на богатите музикални традиции на жанра в града. Градският духов оркестър е емблематична формация за Пловдив в продължение на повече от 40 години. Оркестърът е закрит през 2000 г. поради липса на средства за издръжка, но през 2007 г. са направени постъпки за възстановяването му и оттогава той отново неизменно радва пловдивчани с богатия си репертоар и прекрасно звучене.

Концерти „Биг Бенд Пловдив“
18.12   пл. „Стефан Стамболов“, начало 16:00 ч.
19.12   пл. „Стефан Стамболов“, начало 16:00 ч.
20.12.  Район Тракия – „Парк 2019“, начало 18:00 ч.
21.12   пл. „Стефан Стамболов“, начало 17:00 ч.
22.12   Район Западен, до елхата в новия парк, начало 18:00 ч.
26.12   пл.„Стефан Стамболов“, начало 12:00 ч.

Духов оркестър Пловдив
17.12   пл. Централен, начало 17:00 ч.
18.12   пл. Централен, начало 12:00 ч.
19.12   пл. Централен, начало 12:00 ч.
23.12   Район Северен до Новотел Пловдив, към Пешеходния мост, начало 17:00 ч.

„Бал в Савоя“ празнично вариете

Празнично вариете по оперетата на Пол Абрахам
ПРЕМИЕРА!

Диригент – Владимир Бошнаков – гост
Режисьор – Георги Динев
Художник – Николина Костова – Богданова
Хореограф – Петя Димова

Солисти – Август Методиев, Светлана Иванова, Юлия Йорданова – Керана, Евгений Арабаджиев, Пламен Папазиков – гост, Марияна Панова, Борис Кучков, Николай Бачев, Любомира Петрова

Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив

Градски дом на културата „Борис Христов“

19:00 часа.

Мюзикъл „Малката кибритопродавачка“ – младежка инициатива

В мюзикъла ще чуем седем музикални композиции и ще се пренесем много, много години назад. В онова време от годината, в което хората си правят равносметки, планове и мечтаят. Да, точно този ден – Денят на Нова Година. Там, в този малък и красив град ще ви срещнем с едно малко момиченце с къдрава коса и боси крака, държащо панерче с кибрити.

Либретото, българските текстове и аранжименти са дело на Богомил Райков, а в главната роля ще се превъплъти младата и талантлива Веселина Йозова. На сцената ще видим още Илиян Найденов, Мартина Кънчева и Цветелина Славова и други.
Спектакълът е младежка инициатива, която се реализира, след като бе одобрена в първия етап на конкурса на ОП „Младежки център Пловдив“ за креативни и социално значими идеи на младежи от 15 до 29 годишна възраст.

Заявете своята безплатна покана, като попълните формата за предварителна регистрация https://forms.gle/K917AxfarJm4CdtL9.

Военен клуб – Пловдив

19:00 часа.

Dj Skill @ The Post

След дълго отсъствие от бара, най-сетне зад DJ пулта се завръща DJ Skill.
Този петък, ще си спретнем един щур купон с него, по случай започването на Коледния базар.

Бар Пощата

21:00  часа.

BLACK PARTY with HILLA at BALLY CLUB

На 17-ти декември е време за танци и незабравими емоции с HILLA, който застава зад пулта на BallyClub и ще избухнем здраво с кобминация от R&B, Hip Hop ритми и масивно ундърграунд звучене.

Bally Club

21:00 часа.

18 декември

Благотворителен тур „Магията на Коледа в Пловдив“

Красотата и духът на коледния Пловдив са в основата на нашето ново градско пътешествие на 18 декември. Разходката ни ще започне с посещение на благотворителна изложба базар „Деца творят за деца“, в която ще видим различни творби на малчуганите от Занаятчийското училище в Старинен Пловдив. Приходите от продажбите на експонатите ще бъдат дарени за изграждане на Клиника по педиатрия в Пловдив.

Градски тур „Магията на Коледа в Пловдив“ продължава в старинната църква „Света Параскева“ в подножието на Джамбаз тепе, където заедно с деца ще украсим коледната елха в храма, а отец Емил ще ни разкаже за християнската традиция и смисъл на Рождество. Отправяме се към стъклодувното ателие на Иван Станев – единственият в България майстор на ръчно изработени стъклени коледни играчки. С негова помощ ще се опитаме да си направим украшения за елха чрез издуване на стъкло. Финалът на нашия тур е в „Капана“, където ще се почерпим с ароматно греяно вино и коледни сладки.
Цена на тура: 56 лв. за възрастни, 46 лв. за деца.
За резервации: 0898471201

09:00 – 14:00 часа.

Plovdiv Graffiti Tour

Пловдивската обиколка с графити е най -добрият начин да разгледате вълнуващата арт сцена на Пловдив! Чудесна възможност за всички любители на градското изкуство да открият пъстрите примери на града за творчество на открито. Ще научите и повече за художниците зад него, както и за разликите между различните видове графити и уличното изкуство. Обещаваме, че Пловдив ще ви изненада с някои неочаквани гледки! Безплатната обиколка включва не само съвременното улично изкуство, но и стилове, които са били популярни в миналото.

Кметство Пловдив – Стефан Стамболов

11:00 часа.

Всички подбрани събития от еиднствения дигитален двуезичен гид за града под тепетата може да видите в Lost in Plovdiv.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина