АктуалноГрадътКултураНовини

140 години Археологически музей в борба за достойна сграда

Новият-стар директор на музея Костадин Кисьов си пожела скоро музеят да се пренесе в бившата сграда на БНБ на Главната

Министерски поздрав, присъствие от заместник-министър, заместник-кмет, обществени личности беляза откриването на изложбата на Регионален археологически музей – Пловдив „Спомен за музея“. Сред уважилите  честването на 140-годишнината от създаването на институцията присъстваха доц. Д-р Пламен Славов, зам.-министър на културата и зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Пламен Славов, който няколко години бе част от администрацията на община Карлово, получи благодарствен плакет от музея за съвместната дейност по работата на могилата до село Васил Левски, като отличени бяха и други кметове от населени места в региона.

Самата изложба представя неизвървяния до край път на музея да предложи своята експозиция в истински достойна сграда. Самият директор д-р Костадин Кисьов си пожела това да се случи скоро със сградата на БНБ на Малката главна. На събитието стана ясно, че доц. Кисьов е спечелил конкурса за директор на музея, като е бил и единственият кандидат.

„Спомените за музея“ започват още от годините на Източна Румелия, когато е формирано и началото на експозицията. Именно на 15 септември отваря врати и институцията, която в последствие ще се раздели на днешните Археологически музей, Библиотека и Художествена галерия.

В отделните витрини са представени няколко момента от историята на музея – показани с автентични цитати от времето, с открити материали, указателни табели, чертежи, дневници и други оригинални обекти от съответния период. Историята преминава през 30-те години, когато музеят открива своята сегашна сграда – дотогава пространство на данъчните, Музеят на тракийската култура до Понеделник пазара, който се строи 20 години, но така и не бе завършен до края на социализма, и най-черните години в началото на 90-те с интересна инсталация от въглища.

Във витрините са показани и много открити артефакти, които имат по-ниска експозиционна стойност, но намират отлично мястото си в тази изложба. Показани са и автентични плакати от изложби през годините, а всеки посетител може да си вземе и копие от оригинални „спомени“ с текстове на хора от музея през годините. Автор на изложбата е Екатерина Илиева.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина