АктуалноГласовеМнения

110 200 000 литра вино са произведени в България през миналата година

Пореден ръст на износа на наши вина в чужбина отчете Красимир Коев на откриването на Винария

В България има работещи 226 винарски предприятия, от които 72 са на чуждестранни инвеститори

Иво Дернев

2018-та година подложи на изпитание лозаро- винарския сектор, но въпреки това хората от бранша вложиха много усилия и средства, за да има хубаво българско вино. През календарната година са преработени 153 хиляди тона грозде, което е с близо 20 хиляди по-малко от 2017-та. Произведени са 110 200 000 литра вино, отчете на откриването на Винария директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното  Красимир Коев. Той подчерта, че по-бедната откъм грозде година се дължи на лошото за масивите у нас време. Но като цяло браншът се е справил със ситуацията. Показателни за това са общо 200-ата златни медала, спечелени от български вина от международни изложби през изминалата 2018г.

Седма година имаме ръст на износа на вина с 1-2 процента. Той е малък, но показва тенденцията на устойчивост. 64 милиона литра вино е износът на България през 2018г., като 118 милиона литра са се консумирали на вътрешния пазар. Около 5,2 милиона литра е пазарът на чуждото вино у нас, което бетонира хегемонията на българските продукти на 95 процента от избора на потребителя.

Не се опитваме да убием вноса. Българите предпочитат българско вино заради високото му качество, убеден е Красимир Коев.

В България има работещи 226 винарски предприятия, от които 72 са на чуждестранни инвеститори. Има нови проекти за общо 11 270 декара лозя.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина