АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниПод ножа

Родители протестират срещу орязването на парите за Хуманитарната гимназия

Кирчев: Нов корпус ще има, строителството няма да е тази година

Това е управленско решение, обясни на недоволните граждани зам.-кметът по строителство Пламен Райчев

Неколцина родители с набързо изработени плакати, на които пише „Не пипайте парите за Хуманитарната гимназия“, посрещнаха зам.-кмета по финанси Илия Кирчев пред входа на Градския дом на културата, където днес се провежда заседание на Общинския съвет. Те са категорични, че образованието е последното нещо, от което трябва да се отбиват пари заради кризата.

Предават сесията на местния парламент онлайн

На влизане в залата заместник-кметът Илия Кирчев, чието е предложените за прехвърляне на средствата, се спря при протестиращите родителите и ги изслуша. Той им обясни, че новия корпус в училището ще се случи, като администрацията ще задели необходимите пари за целта.

„В тази бюджетна година те ще са за проектиране, а пък строителство по същество, така или иначе, ще се случи в друга бюджетна година,“ каза той.

При хората излезе и зам.-кметът по строителство Пламен Райчев. Той ги увери, че за 2020 ще останат 80 хиляди лева за проектиране на новия корпус. Очаква се поръчката да стартира през през месец август. Райчев гарантира, че останалите 120 хил. лв. ще бъдат възстановени към финансирането догодина.

„Няма как да не стане, защото ще има сключен договор“, каза Райчев.

Гражданите изразиха недоволство от факта, че училищата, според тях, не са равнопоставени. Те попитаха защо не се отклоняват средства от Математическата гимназия, а това се прави с  Хуманитарната.

„Защо делите двете училища?“

Получиха отговор, че това е управленско решение. И още, че решението за ХГ и МГ било такова, тъй като проблемите в Математическата били „много по-сериозни“.

Двамата зам.-кметове гарантираха пред родителите, че Хуманитарната ще има нов корпус.

120 хил. лева от сумата, предвидена за най-старата гимназия, ще се пренасочат за проектиране на булевард „Северен“ и ще бъдат възстановени догодина.

Управлението на Пловдив работи на дребно, с визия за месец напред

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина