АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножаРазследване

Църквата „Св. Марина” е броила 750 хиляди лева на наследниците на Гръцкото училище

Сделката е сключена на 18 април, земята под сградата вече е със статут за религиозни дейности

Даренията са две, на обща стойност близо 600 хиляди лева по данъчна оценка

Иво Дернев

Църква „Св. Марина” е платила 750 хиляди лева за собствеността на наследниците на т.нар. Гръцко училище, „кацнало” на склона на Джамбаз тепе над Понеделник пазара. Това показват документите, с които Под тепето се сдоби от Агенцията по вписванията. Хронологията по придобиването на може би най-апетитният имот в града приключва със сделката между „Св. Марина”, представлявана от дясната ръка на Николай Пловдивски- Знеполския епископ Арсений със светско име Атанас Лазаров, в качеството му на купувач, и наследниците Петър Братанов, Живко Братанов, Васил Братанов, Маргарита Гегова и Иванка Стоицова, в качеството им на продавачи. Покупко-продажбата е изповядана от нотариус Теодора Кашилска на 18 април тази година.

Лицето на сделките епископ Арсений като дясна ръка на Николай Пловдивски

Двадесетина дни по-рано „Св. Марина” придобива другата част от бившето Гръцко училище на върха на Трихълмието под формата дарение от „Пълдин туринвест”. На същата дата- 27 март, дарение на църквата прави и Георги Гергов. В качеството си на председател на съвета на директорите на „Стария Пловдив” АД, той дарява дворно място в съседство с гореописания имот с обща площ от 250 квадратни метра. Именно там от митрополията имат намерение да вдигат нова църква.

Но да се върнем на покупко-продажбата. „Св. Марина” купува от наследниците поземления имот с обща площ 1029кв. метра и приземния етаж на съществуващата сграда с площ от 402 кв.м. Както следва, според собствеността им църквата плаща 150 хиляди лева на Маргарита Гегова, 225 хиляди лева на Иванка Стоицова, 150 хиляди лева на Петър Братанов, 112 500 на Живко Братанов и 112 500 на Васил Братанов. Или общо точно 750 хиляди лева. На толкова е изповядана сделката, а в извършения нотариален акт става ясно, че данъчната оценка на имота е 558 933,90лв. Припомняме, че преди изненадващото развитие около този парцел, той се продаваше за милион и половина евро.

Колкото до даренията, те се извършват на една и съща дата- 27 март. И двата нотариални акта съставя нотариус Светла Йорданова. В едното Веска Пищялова дарява на църквата „Св. Марина” трети и четвърти етаж от сградата в качеството си на представител на дружеството „Пълдин Туринвест”, като председател на Съвета на директорите на „Международен панаир Пловдив” АД. Обектът с предназначение „обществено хранене” е с данъчна оценка 574 551 лв. Другото дарение е за дворно място с обща площ от 250 квадратни метра на ул. „Хемус” 16, което църквата „Св. Марина”, представлявана от Знеполския епископ Арсений, приема от Георги Гергов в качеството му на председател на Съвета на директорите на „Стария Пловдив” АД. Според нотариалния акт, данъчната оценка на дарения имот е 13 484,80 лв.

Към момента на нашата проверка днес, земята под бившето Гръцко училище вече е със статут за религиозна дейност. При все, че сградата отгоре е с предназначение „обществено хранене”. Каква религиозна дейност ще кипи там, предстои да разберем.

Сигурно е едно. Каквото и да се случи в бившето Гръцко училище и прилежащите му дворни части, ще трябва да бъде съгласувано от НИНКН и одобрено от Министерството на културата. Сигурно е и друго. Освен платените 750 хиляди лева за покупката на този така апетитен имот, които са под пазарната му стойност, ще бъдат нужни още поне два пъти по толкова, за да се извърши реконструкцията на сградата. Вероятно отново някои от многото приближени на Николай Пловдивски бизнесмени ще отворят сърцата и кесиите си към църквата и ще откликнат на духовните щения на главата на най-голямата епархия у нас с дарения. Или пък не. Очевидно църквата има доста спестени свободни средства, щом успява да се превърне в сериозен играч на имотния пазар.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

11 коментари

  1. Важното е ДАЛИ ИНФОРМАЦИЯТА Е ВЯРНА, ИСТИННА, а не „…ne se spomenava sumi. Washata informacia e nesakonno pidobita…“ То било „ЩРАФБАР“ =наказуемо, според полуграмотнио ингилизатор дето не владее Кирилицата азбука на Език Свещен= ами тогава иди се оплачи на А. Поп, ма какинотото!
    Четем тук Истини, а не цензурирани комюникета

  2. Gospodin Иво Дернев Snaite li che e sabraneno imena i sumi da se poplekuwa i tova e nakasuemo. Sa shto ne pishe te che Gospodin Георги Гергов nesakonno sakopi tasi kashta sled mopatoriuma , a tq ne se warna na naslednicite na Gospodin P. Bratanov .
    Da pishete sa starite i nowite mafioski dalavepi ne e locho no imena i sumi da se spomenavat e shtrawbar, a sashto taka w Агенцията по вписванията ne se spomenava sumi. Washata informacia e nesakonno pidobita.
    A.A.B

  3. След като Начо ДИКТАТУРАТА („културата“ подигравателно = Първата Българска МУТРА) на Пролетариата ОБЕЗЛЮДИ Трихълмието като изсели достойните стари фамилии кореняци и им „обобществи“ имотите за да настани нехайни партийци чиновници в опразнените черупки които сега тайнствено се ОБРАТНО ПРИВАТИЗИРвАТ – там вече няма необходимиата постоянна БРОЙКА БАБЕТА и (нито БЕБЕТА, нито дантели на простора, нито бяло сладко в клюкарника!) та да се оправдае „нов храм“.
    Старите са си предостатъчни и си искат грижи, внимание и поддръжка и УВАЖЕНИЕ, които мУтрополитът няма как да проумее, пречи му диагнозата от студентството.
    Да не говорим за селските батаци.
    САН КИРИКО харизан от КРИВОсъдието на КРИВОславието беше развалина преди със средствата от джоба и от залъка на българския архитект (Съюзът САБ десетилетия наред удържаша половината от всеки хонорар!) да се изградят Палатите за Международната Академия по Архитектура и ИНТЕРАРХ Световно Триенале.
    Нотариалните магьосничества на Никола Методиев са плашещи и са съкрушителни за имиджа на ****славието, ако наистина накрая предстои . . . ВИДОВДЕН.
    Дали и доколко и в какво точно Никола Методиев е ВЕРУЮЩ само той си знае, театралниченето е лесно за заучаване. Но фактовете са, че он МОНАХ НЕ Е, МОНАШЕСКО ИМЕ даже няма, задължително при пострижението=отричане от света, а си кара с даденото му от татко-БАРЕТА от комунистическата потомствена Номенклатура = просто защото в манастир не е бил никога и николко.
    Той е парашутист от БКП да коли и беси из Града (в който последователи освен местното ПолитБюро и едни безкористни архонтЦи и неизтрезняващи попадии няма – николко!).
    Основните му интереси не са ДУХОВНИЧЕСКИ, а материалистически, търгашески, бакалски; основните му вкусове са просташки, ючбунарски, вулгарни, вижте окипазената Света Марина – срамота, попе!
    ((„“Към момента на нашата проверка днес, земята под бившето Гръцко училище вече е със статут за религиозна дейност. При все, че сградата отгоре е с предназначение „обществено хранене”. Каква религиозна дейност ще кипи там, предстои да разберем….““))

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина