АктуалноГласовеГрадътМнения

Тотев: Бюджетът няма да направи чудеса

„Един нормален нулев бюджет, който така направен, е абсолютно достатъчен за съществуването на общината и администрацията.“

Може да се оптимизира, смята бившият градоначалник

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив открои две фундаментални греши в самото начало на новото управление на града и няколко заложени бомби в Бюджет 2020 в интервю пред Под тепето.

Г-н Тотев, как сте, следите ли отблизо обсъждането на Бюджет 2020?

Благодаря, добре съм. Да, разбира се много си говорим, а и обсъждаме нещата в партията.

Според Вас, описват ли го словосъчетанията, които се тиражират: „Бюджет на стабилността“, „не е постна пица“ и т.н.?

Това е един нормален нулев бюджет, който няма да направи някакви чудеса. По-скоро няма да направи нищо, но пък ще си осигури основните цели – да издръжка администрацията и Общината. Да има една бюджетна година, в която да съществува и града. Така както са го направили е абсолютно достатъчен за съществуването на всички структури на общината, обслужването и услугите за гражданите, там няма някакви притеснения по този въпрос. От гледна точка на развитието обаче, в никакъв случай не можем да кажем това.

Аз мисля, че сегашното управление направи една след друга две фундаментални грешки от началото на мандата и много си говорихме за това защо така се получи.

Какво визирате?

Анонсира се, че се увеличават данъците, но всъщност те не бяха увеличени. От тук се получи политическа колизия. От една страна – всички знаят, че данъците се вдигат. Ако питаш хората „данъците вдигнати ли са“, ще ти кажат „Да!“. Факт, но истината е, че много данъци не са вдигнати.

Това е много грешно политическо тръгване. Когато говориш, че ще вдигате данъците първата година (което аз смятам, че е нормално, това е моето мнение), то те трябваше да се вдигнат. Например, данък сгради в не е актуализиран от 15 години и това е едни проблем на Пловдив. Ние сме с много по-ниски данъчни оценки, сравнено с Варна, София, Бургас и Стара Загора даже. Не може да инвестираш в милиони неща, да искаш да развиваш града, да продължаваш да бъдеш културна столица (както бяха заявките), да се ангажираш с проекти за развиване и реално приходите ни от пловдивчани, чрез данък сгради, да бъдат по-малки от другите големи градове.

Говорите конкретно за данък сгради, а не за придобиване, който бе увеличен с 0.5 пункта?

Конкретно. Във Варна също е така 0,3 промила е там поне от 7-8 години. Това е тавана. Мисля си, че първата година можеше да се вдигне малко данък сгради, за да е по-спокоен бюджета.

В момента ние нямаме някакви проекти от минали години. Има една детска градина в „Южен“, която бяхме заложили, тя продължава да се прави, това е. Като цяло почти няма нещо друго. Има сключени договори за асфалтирания на стойност 6 млн.лв., които ще се правят в 2020, но това не е кой знае колко.

Като стана дума за проекти, какво е становището ви по казуса с Модър-Царевец?

Много се забави. Сега 100 000 лева за проектиране цяла година, според мен, това беше малко ненужно да се случи.

Първата грешка е това – може би малко можеше да се пипнат тези данъци. Аз считам, че там щеше да получи подкрепа управлението. Трябва да стане ясно на хората, разберете го, не може да искаме всички да живеем в един по-хубав град и да плащаме толкова ниски данъци. Двете неща са като оксиморон – не е възможно! Може би това беше за първата година.

Второто – трябваше да се тръгне малко към намаляване на администрацията. Имахме заявки за сливане на ОП „Градини и паркове“ с „Чистота“ с цел  икономии от бюджета, а ние в момента виждаме увеличаване на щата. Например, в Южен има 4 зам.-кмета, което е окей, няма лошо, ама сега извинявайте – 4 зам.-кмета… Малко заявките за минимизиране на разходите за персонал не се оправдаха.

За мен трябваше да има леко увеличение на данъците и леко намаление на разходите за персонал, тъй като минималната заплата расте.

Защо в момента се получава така, че в Пловдив да казваме, че имаме бюджет, който е стабилен? Защото последните 5 години сме подложени на натиск отдолу с увеличаване на минималната работна заплата. От там нататък има прекъсване на изравнителната субсидия. Пловдив го извадиха от графата за изравнителна субсидия през последните 2 години. Сега т.г. имаме някаква много смешна капиталова субсидия от правителството, която ни се полага – 1,5 млн.лв.е изключително малка. Така 5 години наред отдолу върви увеличаването на МРЗ, което за местния бюджет означава 5 млн. на година. Значи реално в рамките на 5 години 20 млн. сме намалили от възможните капиталови разходи, защото сме поддържали увеличението на МЗ, което е огромен проблем. Това е като менгеме малко. Отдолу те стяга, стяга и ти не можеш да издържиш. Аз гледах да го добутам до края на мандата, но то продължава да се свива и реално ти изяжда от възможностите за капиталови разходи. Тази година това се повтаря отново, но тоново няма субсидия и допълнителен приход от данъци. Няма увеличение на данък сгради, има малко в частта ТБО. Така, че за мен спешно трябва да се направят няколко неща, които ще им препоръчам и смятам, че е правилно.

Какви са те?

Има резерв в Синя зона. Абсолютно Пловдив си търпи увеличаване на Синята зона на 3 лева, така смятам. Това е приход от предоставена услуга „плащаш-ползваш“. Неделният ден трябва също да влезе там.

Има някакъв резерв, който може да помогне в хода на годината да се увеличат приходите, тъй като сега са заложени горе-долу около 15 мл. неизпълнение, 150 млн. местни приходи. Те реално м.г. бяха 127 някъде. С вдигнатото ТБО да станат малко над 135 млн. и малко данък сгради да се вдигне – приблизително да станат 137. Така едно 15 млн. има, които са проблемни за събиране тази година. Или ще се разсрочат за 21 – не е невъзможно. Може би трябва да се намери през годината някакъв допълнителен приход.

Проблемът е, че нямаме голям капиталов проект – да ги вземеш от държавата и да кажеш ето тези 10 млн. ги освобождаваме и ги насочвам на другаде. Това го няма в този бюджет. Няма такъв проект, който да може да вземе финансиране. Така, за да бъде по-спокойна общината трябва да намери някаква опция през годината.

Във параграфите са сложили нещо, което според мен няма да може да се изхарчи цялото. 4 млн. за отчуждаване, мисля са абсурдни. Ние нямаме такава година, в която да сме изхарчили 4 млн., просто защото процедурите са много бавни, не че няма възможност общината да ги изхарчи. Тя има много да отчуждава, има „Васил Априлов“, в програмата са написани. Според мен тук също има някакъв резерв от порядъка на може би 1,5 и според мен трябва да се пренасочи другаде.

Не мислите ли, че този път никой не даде 100 дни на това управление?

Да, те още не са изтекли, но в интерес истината никой не даде, включително и вие – журналистите. И това е така, защото всички смятат, че човек, който е бил районен кмет и областен управител, не се нуждае от 100 дни. Той трябва да е вътре в материята.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

8 коментари

  1. Г- н Тотев, при цялото ми уважение- не им се месете в сгрешената политика. И без това направихме грешен избор с новия кмет. Пък и вижте- почти няма никой от ГЕРБ в новото ръководство. Нищо разумно в действията им. Оставете ги да се провалят. А за синя зона в неделя- недемйте. То е срамно, че има и в събота. Нали ходите до Бургас. Там няма и в събота и в неделя. Така ограничавате достъпа на пловдивчани до центъра.

  2. Този пък олигофренд …
    Гледай си хотелчето и не се изказвай неподготвен …
    Мисля, че достатъчно досади на всички с пръствието си и неадекжатното си поведение …

  3. Тиквеник я кажи за колко обекта в града си сключил договори без да имаш нужното финансиране и сега Зико ще ти сърба попарата.Оставил си града не на нула ами във явен фалит и сега си седнал акъл да даваш.Въшляса от крадени пари и никой не ти търси сметка но Видов ден ще има и за теб

  4. Г-н Тотев да озапти Здравка и Здравко. Нява да плащаме за 9 кмета. 9 секретарки, нови коли и нови кабинети в нова сграда. Да си ходят. Вредни са да града.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина