АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

Томислав Дончев: Две добри новини

Осигурени са маски за всички общопрактикуващи лекари

Още две български фабрики шият защитни костюми

БАН се включва в борбата с математически модели

На започналия в 10,30 извънреден брифинг на Министерски съвет бе обявено, че към 28-те РЗИ в страната пътуват маски за всички общопрактикуващи лекари. Това съобщи заместник министър-председателят Томислав Дончев. Той обяви, че има две добри новини.

По думите му, втората е, че от днес в още две фабрики стартира производството на защитни костюми, с капацитет около 200 костюма на ден.

Дончев обяви още, че създаденият преди няколко дни Логистичен център, който трябва да управлява доставките, е заработил.

За работата на центъра говори директорът на Национална служба “Пожарна и аварийна безопасност” към МВР комисар Николай Николов.

„38 000 броя защитни маски са разпределени към 28-те РЗИ-та в страната. Те са за хората на първа линия. Отделно 89 000 броя еднократни маски също са разпределени за другите медицински специалисти и държавни служители. От тях 32 000 броя са за границата,“ отчете Николов.

100 защитни костюма за лечебни заведения, които лекуват заразени, вече са доставени. Това са костюми, произведени в България. Те могат да се перат 50 пъти, което означава, че всеки един от тях се равнява на 50 еднократни костюма.

Очакват се още доставки от Турция, Виетнам, Индия, Катар и Русия. Рискът за получаване на тези доставки е в транспорта, уточни Николов.

Томислав Дончев прогнозира, че идната седмица пазарът на маски в страната ще се нормализира.

На брифинга присъстваха и представители на БАН, които оказват логистична помощ на щаба. Тяхната задача е да следят как ще се развива разпространението на болестта.

Юлиян Ревалски, директор на БАН представи програма за математически прогнози, как ще се развива ситуацията по-нататък с разпространение на коронавируса.

Проф. Николай Витанов, модели на развитие на инфекции прогнозира:

„Ако карантината се задържи и не се пробие, след около две седмици ще имаме спад на заразените, а след около два месеца и половина – три ще можем да се поздравим с успех. Повтарям, ако не бъде пробита карантината.“

Ген. Мутафчийски: От щаба смятаме, че това е изключително ценна информация, за навременно вземане на решения и пренасочване на ресурси.

Припомняме, че 94 са случаите на COVID-19 в България към момента. 80-годишната жена, която беше настанена в УМБАЛСМ „Пирогов“ с коронавирус и придружаващо заболяване инсулт тази сутрин почина. С това смъртните случаи стават три, заяви генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в 8.00 часа.

Снимка: ВМА/така изглеждат първите български защитни костюми за многократна употреба

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина