АктуалноГрадътКриминалеМненияНовиниПод ножа

Стотици монети от всички епохи, кръстове, енколпиони и артефакти иззети при разбиването на канала за трафик на антики (ГАЛЕРИЯ)

Двамата задържани купували от иманяри от цялата страна, трето лице изнасяло ценностите и ги продавало в чужбина

Множество изключително редки монети от куп исторически епохи, кръстове, енколпиони и различни предмети от древността показаха от прокуратурата и полиция на медиите, няколко дни след разбиването на канала за трафик на археологически ценности. Над 1000 се очаква да бъдат иззетите антики след претърсването на всички адреси, свързани с арестуваните двама търговци на културно- исторически ценности.

Досега от криминална полиция, под ръководството на Окръжна прокуратура, са извършени претърсвания и изземвания на куп адреси в Пловдив, София, Стамболийски и Асеновград. Открити са над 820 монети от злато, бронз и сребро, малка част от тях реплики, датирани от Античност, Римска епоха, Средновековие. Някои от тях, според експерти, са с изключително висока историческа стойност.

„Извършена е професионална оперативна работа с използване на специални разузнавателни средства. Касае се за изключителен успех на пловдивската полиция, под ръководството на Окръжна прокуратура. Общият брой на откритите археологически обекти е 877, като не всички са описани все още. Назначени са куп експертизи, след които ще можем да говорим за стойността на намерените ценности. Още предстоят претърсвания и изземвания, като бройката на предметите се очаква да стане над 1000. Двама души са арестувани за държане на археологически ценности и за търговия с тях- единия за продажбата им, другият за покупката им. Двамата са задържани по време на сделката в Пловдив”, обясни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Арестуваните мъже са на 44г. и 49г., единият е от Пловдив, а другият е от София. И двамата са с чисто криминално минало. Според прокуратурата двамата са се занимавали с иманярство в миналото, но са се изкачили в йерархията- сега откупуват от бивши колеги. Намерените у тях артефакти са купувани от иманяри от цялата страна. После ги продават на трето лице, което ги изнася и продава в чужбина. То не е задържано на този етап.

„Може да кажем, че е разбит канал за търговия и износ на археологически ценности. Преди време получихме информация за две лица, които купуват антики. Наблюдавахме ги три месеца, преди да ги задържим по време на сделката”, каза директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев.

Задържаните са в ареста със 72-часова мярка. Прокуратурата ще поиска от съда по отношение на тях да бъде взета най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража”. По така повдигнатите им обвинения ги грозят от 1 до 6 години затвор.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина