АктуалноГрадътНовини

Пловдив ще чества 3 март

Въпреки отмяната на честванията на Националния празник на връх Шипка

Вижте програмата за отбелязването на 142 години от Освобождението от османско владичество и Национален празник на република България

Въпреки отмяната на честванията на Националния празник на връх Шипка, държавният глава Румен Радев ще поднесе цветя на паметника. Оттам ще направи и приветствие, уточняват от пресцентъра на Президенството. Припомняме, че Националният оперативен щаб даде препоръка за отмяна на планираните тържествени мероприятия на връх Шипка заради риск от усложняване на „епидемичната ситуация“.  Преди това президентът ще присъства на молебена, който ще бъде отслужен в храма „Рождество Христово“ в град Шипка от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

От щаба съобщиха, че и във вчерашния ден няма нито една положителна проба за наличие на коронавирус. Има обаче повишена заболеваемост на сезон грип и в Пловдив.

Тържествата в града Пловдив също започват с молебен. Вижте програмата за отбелязването на 142 години от Освобождението от османско владичество и Национален празник на република България:

11.00 ч. Катедрален храм “Св. Богородица”

Молебен, отслужен от Н. В. Пр. Пловдивския Митрополит Николай.

Както всяка година комитет „Родолюбие“ организира „Поход на свободата“. Шествието е предвождано от членовете на комитета, които освен традиционното си облекло носят и копия от знамената на българското опълчение. Гражданите, които желаят  да се включат трябва да се явят в 10.30 часа в подножието н а Бунарджика пред входа на ресторант „Южен полъх“ (бившия „Малък Бунарджик“), за да се качат пеша и под строй до паметника на руските освободители за началото на честването в 11 часа.

По инициатива и с подкрепата на Почетния консул на Руската Федерация в Пловдив Георги Гергов в деня на честването е организиран безплатен транспорт за трудноподвижни и възрастни хора. Микробусите тръгват от спирката на бул „Руски“, от сраната на Бунарджика, в началото на ул.Волга.

12.00 ч. Паметник на руските освободители – Бунарджика

Тържествено отбелязване на 142-та годишнина от Освобождението на България. Официално слово – инж. Александър Държиков – Председател на Общински съвет-Пловдив, водещ – Христо Христов. Церемония по полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, венценосци и военен духов оркестър.

12.00 ч. пл. „Стефан Стамболов“.

Концерт на Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“, ръководител Мария Кьосева

13.00 ч. Паметник на опълченците – Централни гробища

Панихида за загиналите български опълченци. Полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, военен духов оркестър

16.00 ч. Площад „Стефан Стамболов”

Празничен концерт на Представителният духов оркестър на ВВС с ръководител майор Михаил Младенов.

18.30 ч. – пл. „Централен“

Тържествена проверка – заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Водещ Петър Тосков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина