АктуалноНовиниСпортСпортен Пловдив

Пловдив е черно-бял!

Показват Купата от терасата на Община Пловдив в четвъртък в 18 часа, а фонтанът на площада ще е оцветен в бяло

Отборът на Локомотив Пловдив спечели Купата на България в исторически финал с отбора на Ботев Пловдив. На Националния стадион „Васил Левски“ в София двата отбора и публиката ни накараха да се чувстваме горди пловдивчани.

Ето как видя дербито Мартин Иванов, стажант-репортер на Под тепето

В пловдивското дерби със залог Купата на България, Локомотив се наложи с минималното 1-0 срещу Ботев. Мачът беше много добре изигран тактически от смърфовете, който се защитаваха добре и наказаха малкото грешки в отбрана на ,,канарчетата” и съвсем заслужено Купата отиде при възпитаниците на Бруно Акрапович. Дори и звездата на жълто-черните Тодор Неделев бе неутрализиран, което определено повлия на играта на неговия отбор.

През първото полувреме Ботев владееше повече топката, но по сериозните положения бяха пред тяхната врата. В 11-тата минута удар на Анте Ралица извън наказателното поле мина над вратата. Малко след това отново хърватинът бе изведен от Момчил Цветанов, но Даниел Кайзер се справи с опасността и блокира опита му за удар. Постепенно черно-белите заиграха по – добре, но не създадоха сериозна опасност пред вратата на ,,канарчетата”. Жълто-черните създадоха едно по-опасно положение в 7-ата минута. Лазар Марин и Еберт комбинираха добре отляво и бразилецът с перфектно центриране намери Антонио Вутов, който стреля над вратата с глава.

Втората част бе по-интересна с повече опасности пред двете врати. В 55-ата минута Вутов намери Феребори Доре на добра позиция ,но конгоанският нападател се забави и не успя да нанесе удар. Топката се върна към Тодор Неделев,който стреля неточно.В 64-ата минута вратарят на ,,канарчетата” блесна с чудесно спасяване. Игор Банович центрира от пряк свободен удар, Стивън Езе надскочи Доре и стреля с глава,но полският страж изби в корнер. Жълто-черните отговориха със силен удар на Александър Тонев от малък ъгъл, който профуча покрай вратата.

,,Смърфовете” нанесоха своя удар в 73-ата минута. Димитър Илиев с глава изведе Анте Аралица зад отбраната.Филип Филипов успя да блокира хърватина, който запази топката и намери непокрития Ален Ожболт. Нападателят с техничен удар с пета успя матира Кайзер. Ботев се посъвзеха и направиха две положения, който обаче не затрудниха вратаря на Локомотив- Мартин Луков. Защитата на черно-белите беше на ниво и не остави никакви празни пространства на Ботев.

Трофеят е първи за Локомотив, докато Ботев остава с три купи.

Ето как видяха мача от Sportal.bg:

Новият носител на Купата на България се казва Локомотив (Пловдив). „Смърфовете“ надвиха с 1:0 вечния съперник Ботев (Пловдив) в най-важното в историята пловдивско дерби и спечелиха първи трофей в този турнир. Пред около 20 000 зрители на стадион „Васил Левски“ в герой за локомотивци се превърна Ален Ожболт, който отбеляза единствения гол в 78-ата минута, когато се разписа с пета. Легендарното попадение ще се помни вечно от „черно-бялата“ част на Пловдив, която след пауза от 15 години отново триумфира с трофей. Денят 15 май пък е най-великата дата в историята на Локо (Пд), тъй като на този ден клубът спечели единствената си титла на България през 2004 година, а сега и първата си Купата на страната, след като имаше четири поредни загуби в битката за трофея – 1948, 1960, 1971 и 2012 година.

Този път играчите на Бруно Акрапович обаче заслужиха победата, като показаха повече свежест, повече желание, повече смелост и бяха по-опасни пред почти цялата среща. Така след пауза от седем години Локомотив (Пловдив) се завръща в евротурнирите. „Смърфовете“ ще играят в Лига Европа отново след есента на 2012 година, когато отпаднаха от Витес (Холандия) с общ резултат 5:7.

Фаворитът преди срещата беше Ботев (Пловдив), но играчите на Николай Киров прегоряха, като дори подкрепата на 15 000 техни фенове не им помогна, за да вземат втора купа на страната през последните три сезона.
Близо 20 000 пловдивчани пристигнаха на стадион „Васил Левски“, но около 1000 от феновете на „смърфовете“ все още не бяха стигнали до центъра на столицата, когато Николай Йорданов даде начален сигнал на мача.
Сред титулярите на „канарчетата“ нямаше изненади. „Смърфовете“ пък промениха схемата на игра и излязоха с двама нападатели в лицето на Анте Аралица и Ален Ожболт.
Двубоят започна с тежък сблъсък между Еберт Кардосо и Милош Петрович, като трябваше и лекарските екипи да влязат на терена.
Бултрасите извадиха хубава хореография в препълнения Сектор „Б“, с която се заиграха с фентъзи епос поредицата „Игра на Тронове“, като показаха отстранените отбори от турнира преди битката за трона.
„Ботев Пловдив идва! Нека играта за трона започне“, написаха феновете на „канарчетата“ под картата с емблемите.

Сектор „Г“ все още не беше пълен, като това попречи в началото на мача да бъде вдигната хореографията на привържениците на Локомотив.

Първата възможност за гол беше за Антонио Вутов, който в 7-ата минута стреля с глава над горната греда от няколко метра. „Черно-белите“ пък отвърнаха с опасно влизане в наказателното поле на Димитър Илиев, но Балтанов изчисти в корнер неговото подаване. Секунди по-късно всички на трибуните аплодираха снимката на таблото на Динко Дерменджиев, който напусна този свят в началото на месеца.

В 14-ата минута Момчил Цветанов изведе Ожболт сам срещу Кайзер. Ожболт обаче бе с гръб към вратаря и не се ориентира в ситуацията, с което пропусна изгоден шанс, тъй като стражът изби в ъглов удар.

Първият жълт картон получи Кардосо. Вутов имаше възможност да стреля опасно, но Луков спаси слабия му изстрел в 31-ата минута. Много активният за Локомотив Момчил Цветанов няколко пъти проби през Джонатан Перейра, но колегите му в атака закъсняваха, за да нанесат голов удар.
Втората част започна със смяна за Ботев. Филип Филипов влезе на мястото на Перейра, който изпитваше сериозни проблеми преди почивката. Феновете на Локомотив пък понапълниха сектор „Г“ и показаха своята хореография, която изобразяваше сърце и 11 футболисти на Локо. Надписът гласеше: „Без значение срещу кого излизаме на терена, важно е с чест да излезем от битката“.
Колегите от Сектор „Б“ пък имаха втора хореография, на която легендата Чико Дерменджиев държеше купата с ангелски криле имаше надпис: „В Паметта ни благодарна вовеки ще живееш!

Локомотив пак започна по-активно, а Анте Аралица получи жълт картон, докато Феребори Доре смени Кардосо. В 57-ата минута Обжолт стреля, но Кайзер изби със сетни усилия, след като топката рикошира в крака на Димитров. Янко Ангелов пък влезе моментално в халфовата линия за „черно-белите“, след като Петрович се контузи. Високият бранител Езе беше близо до гола в 63-ата минута, когато стреля опасно с глава, Кайзер обаче беше блестящ.

Тонев и Боре пробваха за Ботев, а Буна с лек изстрел не затрудни Кайзер. В 73-ата минута феновете на Локомотив изригнаха, след като Обжолт отбеляза много красив гол с пета, който ще се помни вечно от пловдивските „железничари“. Атаката започна с дълго подаване към Димитър Илиев, който с глава извезе Аралица зад защитата. Филип Филипов изчисти с хубав шпагат, но топката остана в Аралица, който видя връхлитащия Ожболт, а той между Пиргов и Димитров с техничен удар с пета вкара покрай Кайзер за 1:0.

Словенецът отиде под агитката, като десетки привърженици излязоха на пистата, за да поздравят нападателя.

В 76-ата минута Боре стреля с глава в гредата, като Луков също се намеси и изби в корнер. Киров пусна Васил Шопов, докато Бирсент Карагерен замени голмайстора в мача.

Тодор Неделев, който беше далеч от най-добрите си дни, имаше възможност да стреля от пряк свободен удар. Топката мина встрани от гредата, докато при следващата атака Карагерен се размина на сантиметри от втори гол. „Деветката“ стреля технично от границата на наказателното поле.

Шопов пропусна да изравни в 84-ата минута. Акрапович пусна Асен Георгиев, за да запази преднината на своя тим. Това се случи и след петминутно продължение, феновете, играчите и ръководството на Локомотив (Пловдив) изпаднаха в екстаз.

Около 5000-6000 привържаници полудяха на стадион „Васил Левски“ и дълго празнуваха и пяха песните на победата със своите играчи, собственикът Христо Крушарски пък беше съблечен на пистата, след като Локомотив спечели най-важното дерби в историята на сблъсъка Ботев и Локо.

Разочарованието за играчите на Ботев и феновете им по трибуните беше огромно, като ще се почни много, много дълго, а и винаги ще им бъде напомняно от привържаниците на вечния съперник. Това обаче е футболът. Празникът на Пловдив е за „черно-белите“, които след дълги години страдание, проблеми и скандали на „Лаута“, дочакаха момента на големия триумф.

„Смърфовете“ вдигнаха Купата на България, след като отстраниха Добруджа, Дунав, Етър и Септември.
Интересното е, че от петте си мача в турнира играчите на Акрапович играха четири пъти далеч от „Лаута“. Първо надвиха с 1:0 Добруджа в Добрич на 1/16-финалите, след което победиха с 2:1 Дунав в Русе на 1/8-финалите. Последва драматичен успех с 8:7 след изпълнение на дузпи във Велико Търново срещу Етър, а на полуфиналите срещу Септември феновете в Пловдив видяха победа с 4:0 в първата среща, докато реваншът на „Васил Левски“ завърши 0:0. Националният стадион видя и историческата победа над Ботев (Пловдив) във финала.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина