АктуалноГрадътСпортСпортен Пловдив

Пловдив е готов за световната купа по гребане

Такава е оценката на проверяващите от FISA -Световната федерация по гребане

Камерън Алън – мениджър на FISA за Световната купа по гребане даде оценката си, след тридневна проверка  на гребния канал и на подготовката на Организационния комитет. Той бе категоричен: Пловдив е готов да приеме първото за годината голямо състезание от календара на Световната федерация по гребане. „За състезателите по гребане пловдивският канал е известен като един от най-добрите и най-бързият в света. Трите кръга за световната купа са от най-важните регати преди квалификацията за олимпиадата в Токио. Очакваме много оспорвано състезание, на което националните федерации по гребане  ще направят последните фини настройки в своите отбори за олимпиадата,“ заяви Камерън Алън.

Състоянието на гребния канал е много добро. Допълнителните дейности, за които община Пловдив е заделила финансиране, са свързани с обновяване на контролните кули по гребното трасе, частична хидроизолация на финалния комплекс и допълнителна временна ограда за безопасност по време на състезанията. На 5 май община Пловдив затваря трасето на гребния канал и той ще бъде на разположение само за участниците в регатата. От 8 до 12 май съоръжението с прилежащата инфраструктура ще бъде затворено за граждани и автомобили, а на 9 май ще бъдат тествани абсолютно всички съоръжения. Състезанията от Световната купа по гребане ще се излъчват от БНТ и ще бъдат транслирани в Европа. „За съжаление Пловдив остана един от малкото качествени канали в света, които нямат зона за загряване и разпускане,“ каза Светла Оцетова.

Второто трасе

Имаме богат опит в организацията на големи състезания по гребане, затова смятам, че отново ще бъдем отлични домакини на това голямо международно състезание, каза Георги Титюков – зам. кмет на Пловдив. Неговата прогноза е, че след годините на съдебни спорове, които Пловдив спечели окончателно, предстои да бъде строително разрешение за екопарк „Марица“, част от който е и новото водно съоръжение. То ще бъде използвано и като дублиращ канал при големи състезания. Осигурено е финансиране на стойност 4 милиона лева.  След избор на изпълнител строителството ще продължи около 12 месеца. Организационният комитет е подготвил пакет от кандидатури за големи състезания по гребане от 2021 година до 2024 година. В олимпийската 2024 година Пловдив иска да стане домакин на световно първенство за юноши и девойки, младежи до 23 години, мъже и жени в леките категории, които нямат олимпийско представяне.

Как се оценяват

Призовите места в състезанията от Световната купа носят точки на най-добрите гребци. Победителите получават по 7 точки или общо 21 точки при три победи от трите състезания в Пловдив, Познан и Ротердам. Вторият в класирането ще впише 5 точки в актива си, а седмият  се задоволява с 1 точка. Всяка държава може да участва в състезанията с два отбора. България все още не е оповестила официално с колко лодки ще участва в Пловдив, но със сигурност ще има български гребци на регатата в Пловдив, каза Светла Оцетова – технически директор на FISA. Около 80% от квотите за следващата олимпиада ще се определят на световното първенство по гребане в Линц.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина