АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

„Пловдивският театър започна да създава реалност, която прави града да изглежда по-висок”

 „Одисей” тръгва на далечен път извън граница, първата цел е Италия

Създават мащабен виртуален музей за историята на пловдивския театър по повод 140-годишнината на културната институция

Ще пътува ли „Одисей” извън пределите на страната? Този въпрос си задават много хора още от премиерата на мегаспектакъла преди година. Той стана още по-актуален с фурора, който представлението предизвика в две поредни вечери в Народния театър. Отговор днес дадоха директорът на пловдивския театър Кръстю Кръстев и драматургът Александър Секулов, в рамките на пресконференция, на която Десислава Шишманова – директор на БНТ-Пловдив и режисьор – разкри детайли от заснемането на филма „Одисей”, посветен на едноименния спектакъл.

Кръстев и Секулов не скриха, че турне извън граница е следващата голяма цел за екипа на културната институция и  вярват, че тя може да бъде реализирана. Покани не липсват, сега е нужна подкрепа от страна на държавата и града, за да бъде качен „Одисей” на чужди сцени.

„Успяхме да поставим „Одисей” в Народния театър. Това ни дава кураж да мислим върху гостуването на повече места в България и чужбина. Това е следващата ни цел. Надяваме се на съдействието на „Пловдив 2019” и Министерството на културата. Любопитни сме да покажем това нещо на други култури и да видим как ще го възприемат те”, заяви Кръстю Кръстев. Като допълни, че покани за гостуване на спектакъла в чужбина има, но са нужни средства.

„Водят се разговори и с Министерството на културата в тази посока, и с българския културен институт в Италия например, тъй като първата ни цел е италианската сцена. Търсим помощ и ще го направим, убеден съм”, вярва директорът на пловдивския театър.

Кръстев благодари на колегите си от Народния театър, които са участвали активно в пътуването на „Одисей” до столицата. И издаде, че се работи по идея националният и най-старият театри у нас да направят нещо заедно. В тази посока вече се водят разговори.

„Логистиката на това представление е много сложна. Пет месеца подготвяхме това гостуване в София. Три товарни камиона бяха нужни за пренасяне на сценографията и 24 часа денонощен труд за сглобяването ѝ на сцената на Народния театър. Всичко сякаш се създаде наново заради различните специфики на двете сцени, дори осветлението беше абсолютно ново”, допълни Кръстев.

„Гостуването в София беше особена отговорност. Излязохме извън дома на спектакъла и проверихме реакцията на националната аудитория. Появи се полезно отчуждение- видяхме с малко чужди очи „Одисей”, тъй като не ни бе домашно всичко”, каза драматургът Александър Секулов.

„Лично моите изводи от двете гостувания в София са няколко. Единият е, че видяхме как един 24-годишен човек може да излезе и да смаже претенциозната софийска публика без да му трепне окото или гласа. Константин Еленков игра като всеки друг път на сцената на Народния театър, а това спокойствие е респектиращо. Зрителите в столицата го виждат за първи път в толкова голяма роля. Забележително е това, което направи. Другото забележително е това, което направиха 20-те млади колеги в такава огромна постановка. Тези млади лица ще бъдат запомнени от театрална България”, отбеляза Александър Секулов.

И допълни, че другият извод, който си е направил, е че не е възможно да се очакват подобни резултати, ако не се създадат условия за процес, по който да се работи.

„Одисей” не може да бъде направен с обичайния бюджет, в обичайните срокове. Големият въпрос е от тук нататък какво прави градът и държавата с продукт, който е достоен за навън”, повдигна темата Александър Секулов. И даде пример с държавната политика на Естония по отношение на театъра и „изнасянето” му извън границите на прибалтийската република. „Дано имаме съзнание за това. Държавата е важна тук”, допълни драматургът.

Филмът „Одисей” на БНТ- Пловдив бе определен от Кръстю Кръстев като документ за колосалната енергия и труд, които пловдивската трупа е вложила в създаването на представлението.

„БНТ- Пловдив има привилегията да бъде телевизионния Феми, който да възпее един изключителен процес. Филмът е документ за небивал етап от възхода на пловдивския театър, на който сме свидетели. Пловдивският театър започна да създава реалност, която прави града да изглежда по-висок”, каза Десислава Шишманова и анонсира, че филмът „Одисей” ще бъде излъчен по БНТ 2 тази събота, в 17 ч. Тя подари за архива на Драмата флашка с качена на нея документалната лента.

„Всяко представление има своето раждане и своя край. Този филм обаче ще остане. БНТ направи нещо голямо за паметта на театъра”, отбеляза Александър Секулов. И издаде, че културната институция работи по създаването на мащабен виртуален музей на театралния живот в Пловдив в последните 140 години.

„От близо година и половина имаме човек, който събира историята на театъра, което е много трудно. Надяваме се виртуалният музей да е готов за 140-годишнината на пловдивския театър. В него да бъдат вплетени всички нишки на миналото и историята”, допълни драматургът Секулов.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина