АктуалноНовиниСъдТемида

Окончателно: Полицаят, убил човек на пътя и избягал от правосъдието, ще излежи присъдата си

Апелативните магистрати постановиха, че към момента на задържането му в Англия не е изтекла абсолютната давност за изпълнението на наказанието

Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд – Пловдив, с което е оставено без уважение искането на Никола Еерелийски и защитниците му за незабавно освобождаване от затвора като неправомерно лишен от свобода.

Апелативните магистрати не приеха искането на защитата за отправяне на преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз, тъй като в българския Наказателно – процесуален кодекс е предвидена възможност съдът да освободи всеки гражданин, за който се прецени, че е незаконно лишен от свобода. С оглед максимално гарантиране правата на Никола Еерелийски искането за незабавното му освобождаване се разгледа на две инстанции.

В мотивите си съдът посочи, че по делото са приложени над 30 докладни записки относно проведените издирвателни мероприятия за установяване местонахождението на Никола Еерелийски. В тях е посочено, че ежедневно автопатрулите са инструктирани, че лицето се издирва и следва да предприемат действия по неговото задържане. По този начин се установява, че българските власти са предприели всички необходими действия за привеждане на присъдата му в изпълнение.

По изложените съображения съдът прие, че са правилни изводите на първата инстанция, че към момента на задържането му не е изтекла абсолютната давност за изпълнението на наказанието от две години лишаване от свобода, наложено му с присъда на Пловдивския окръжен съд.

Никола Еерелийски е задържан на 17.08.2018 г.във Великобритания, гр. Мичам, в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжна прокуратура – Пловдив. Това е станало преди настъпването на абсолютната давност за изпълнение на наказанието, която е изтичала на 22.09.2018 г. Съдебните власти на Обединеното кралство са предали на България Никола, след което лицето е постъпило в Пловдивския затвор за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

Никола Еерелийски /тогава служител на МВР/ е осъден на две години  лишаване от свобода при първоначален общ режим и е лишен от право да управлява МПС за срок от 5 години с влязла в сила присъда на Пловдивския окръжен съд. Той е наказан за това, че на 30 август 2009 г. в гр. Пловдив, в района на кръстовището на бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Момина сълза“, при управление на МПС – лек автомобил „Ауди“, със скорост над 120 км/ч е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Р. Н. Пострадалият таксиметров шофьор починал на 13.11.2009 г.

Престъплението е извършено след употреба на алкохол, с концентрация в кръвта на подсъдимия 1,59 промила на хиляда – престъпление по чл. 343 ал.3 предл. 1, вр. чл. 342 ал.1 от НК. Със същата присъда Н. Е. е осъден да заплати на съпругата  и на малолетната  дъщеря на починалия Р. Н. по 100 000 лева на всяка от тях. Делото е било разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие и съгласно тогава действащия закон съдът е бил длъжен да наложи наказание под минимума.

Осъденият се е укрил и е обявен за общодържавно издирване. Не е намерен в страната, което е наложило Окръжна прокуратура – Пловдив да издаде Европейска заповед за арест.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина