Актуално

Обходите за прасета в Пловдивско започнаха от селата около Белозем

ОДБХ: При установени живи животни, след предписание от 24 чака, те ще се умъртвяват

Всеки случай ще се разглежда по отделно, при установяване на живи животни в 20-километровата санитарна зона в Пловдивска област, в която днес започнаха проверки на инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните, във връзка със заразата от африканска чума по свинете.

Проверките стартираха от селата, намиращи се около най-големия свинекомплекс в Белозем. Експертите от дирекцията обикалят заедно с местните кметове и екипи на полицията. Днес на тяхно разположение са били осем полицейски екипа. Това разказа пред Радио Пловдив д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив.

„Ако бъдат намерени домашни прасета, случаите ще се решават първо от областната епизоотична комисия, а също и от националния щаб. Ще дадем предписание на стопаните в рамките на 24 часа да заколят животните си. Другите ще бъдат евтаназирани. Ще има и повторни проверки,“ посочи д-р Янков.

Няма сигнали за нови заразени животни на територията на Пловдивска област

Очаква се до края на седмицата проверките в Пловдивско да приключат.

Снимка на корицата: Стефан Нанкинов/ facebook

Това 50-килограмово прасенци е умъртвено в неделя в пловдивско село, а текста пише:

„Ще остане в историята августовската Коледа на 2019 година. Дошла прибързано, неистово и много драматично… И ние доброволно си заколихме прасенцето, което отглеждахме в „задния си двор“, въпреки че аз не исках. Не исках, защото го взехме само преди три седмици, тъкмо свикна у нас.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина