АктуалноВластГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Няма шанс за кино Космос

Министерството на културата няма да финансира ремонта на киното, а общината няма средства да реализира проекта, спечелил архитектурния конкурс   

„Киното трябва да стане”, каза Здравко Димитров, но не поясни как това ще се случи, кога и откъде ще дойдат парите

Зам.-кметът Кирчев заговори за проблеми с авторските права

Министерството на културата ще инвестира средства в ремонта на Концертна зала и няма да отпусне финансиране за реконструкцията на кино Космос. Така съдбата на емблематичната сграда, която всички очаквахме да се върне към живот покрай енергията на проекта Европейска столица на културата, става напълно неясна.

Преди около месец кметът Здравко Димитров заяви, че има вариант държавата да инвестира в Космос и там да бъдат преместени активностите от „Борис Христов”, а Дома на културата да се превърне в Дом на операта, като така с едно движение можеха да се решат два тежки казуса. Това обаче очевидно няма да се случи, според сигналите на градоначалника от днес. Стана ясно, че финансиране за Космос няма. „Киното трябва да стане”, каза той, но не поясни как това ще се случи, кога и откъде ще дойдат парите.

По темата се изказа и зам.-кметът по финансите, който заговори за проблеми с авторските права и че заради тях има дело. Припомняме, че за сблъсък между общината и  архитектите Тодор Абаджиев и Георги Бакърджиев, които откупиха авторските права за Космос от проектанта му арх. Любомир Шинков, предупредихме още през 2018г.

„ За авторски права си говорим в последните десет месеца и ако имаше такива досега Община Пловдив щеше да го знае. Много е общо по медиите да си говорим кой какво знае, че е направил и какво не е . Ние искаме да видим наистина документи. Ако трябва и след това и през съд да минем, няма проблеми, ние сме уверени”, коментира пред Под тепето темата през ноември 2018г. бившият кмет Иван Тотев. В последствие той организира архитектурен конкурс, който излъчи победител. Паралелно с това общината плати 150 хиляди лева за разчистване на площада пред киното, който сега се е превърнал в нерегламентиран паркинг и вероятно ще остане такъв дълго време.

Смело можем да напишем, че няма шанс за елегантната постройка с най-големия кино салон у нас на арх. Любомир Шинков, защото очевидно тя вече не е приоритет за общината, особено с края на Европейска столица на културата. За имагинерния, мащабен и свръх скъп  Втори гребен канал се говори, но за Космос- не. Въпреки цялата гражданска енергия покрай спасяването на сградата, опитите за обживяване, архитектурните конкурси и многото приказки, скоро няма да видим киното ремонтирано и отворено.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

20 коментари

  1. Има апетита за сградата, или за терена, нали? Затова няма финансиране уж де и това и онова се измисля. Скоро да не се окаже, че имота е частен, като дупката на Понеделник пазара. И да се иска строеж на хотел, казино или поредния МОЛ!

  2. Общинският съвет да реши какво да правят с кино „Космос“…

    Моята идея е само една:
    ако ще го срутят за построяване на друга сграда, поне архитектурата ѝ да е хем красива, хем утилитарно функционална, и с достатъчно прилежаща зеленина и паркинг зона.

    И да заснемат изцяло настоящата сграда на кино „Космос“ – чрез 3D камери (включително монтирани на летящ дрон), та като построят новата сграда, в нея на постамент под прозрачен купол да сложат… умален 3D модел на оригиналната архитектура, със снимки и архитектурни планове и с 3D очила за информационна мултимедийна презентация за малчуганите, и с табела с информация на няколко езика за архитекта на оригиналната постройка и за употребата на сградата през годините (вярна историческа справка от архиви и библиотечни и вестникарски материали), със снимки. Само така хем ще почетат архитекта и строителите на старата архитектура на кино „Космос“ (дори и после да не е кино, а опера или Дом на културата или каквото там решат от Общинския съвет и гилдиите…), хем ще има и нова сграда (освен ако не решат само ремонт на настоящата и префасониране към друга цел на използване)…

    Идеята с 3D фотографията (включително с употреба на летящ дрон) и правенето на 3D модел на важни рушащи се сгради, за спомен за бъдещите поколения) е практика на Запад и не е кой знае колко скъпо наемането на такава техника и на съответните специалисти по работа с нея…

    Вече новата архитектура на сградата (при ремонт или разрушаване и строеж на нова) и строителството и поддръжката на новата сграда – това вече е скъпата част…

    С уважение,
    Иван И. Курдов

  3. Зико за градски кмет не ставаше, пък днес и селата ни не са толкова прости, че да става за селски кмет. Какво кино Космос? Подозирам, че ако изобщо подхване нещо, само парите ще изчезнат.

      1. тъп, но упорит мускулест атлетичен мозъклия.
        Щом с десетина „заместници“ се барикадира да му излежават присъдите за пакостите и да плямпат за РАЗВИТИЕ ЧРЕЗ БОРЧОВЕ И ДВОЙ… ТРОЙНИ ДАНЪЦИ === ‘начи пра’и си сметка колко е хитър!
        Гласувайте да го преизберем, майнички!

  4. Че, новият кмет е зле – така е! Не разбирам отношението срещу Тотев? Доста неща се случиха докато беше на власт. Като говорим за кОлтура, Квартала на творческите кръчми – Капана се възроди, галерията на Гладстон бе срината и изградена на ново, сума ти проектчета с неясни точно арт концепции изразяващи безсилието на Ню ейдж арт джендър артисти биваха реализирани. А за града като цяло – е по-хубав не го помня! Та, Тотев може да не е цвете за мирисане, но чак такова негативно отношение ли заслужава?

    1. Да де, той и мъжът ми точно това казва: че ЩЕ ВЪЗПЯВАМЕ ТОТЕВ без никакво „негативно: отношение, нито отрицателно, а само Позитивно.
      Само инДжИнеринг, никакъв … архитектуринг!
      Хвала!

        1. „…А за града като цяло – е по-хубав не го помня!…“= Тъй, тъй, какиното! Пазим за внуците снимки и видеоклипове от
          С ГЕМИЯ В ПЛАВАТЕЛНИЯ ПОДЛЕЗ ПОД ПОЩАТА – ТЪКМО ПОДОБРЕН С НЯКОЛКО МОИ МИЛИОНИ / ТВОИ / НАШИ…
          Ами какви милиони за … ОПЛОЧВАНЕ на МегданЦентрал с Бетонови Антические Колонади за смях на заможните албански туристки!
          „Форум“ да ти види окото: по-хубав даже от динозаврите на Ново Село!
          Хем „ДРЕВЕН пък ВЕЧЕН“

          1. Нищо работа под Пощата с гемиите; като изкопат железничарите и съсипят махлата с ДЪЛБОК ПОДЛЕЗ за трафика под Гарата тогава там може СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА гребците да си спретнат…

    2. Абе, няма какво да се лъжем, човекът направи каквото му е по силите! Просто беше заобиколен от твърде много герберастки калинки-малинки, които дърпаха килимчето все към себе си и резултатите все излизаха половинчати, заради нечие ненаситно гърло.

    3. Отношение? Не !
      Затвор заслужава. Той и крадливите му съучастници.
      Ако някой може да обясни как от главен инженер се става заместник кмет на Източен? Вероятно по заслуги … Но не към града и неговите жители.
      Града изглежда различно наистина. Но никой не знае на каква цена.
      Никой не знае колко пе3и за какво са дадени или по скоро знае, този който ги е усвоявал успешно.

  5. Не съществува в никакъв формат никакъв образец на никакъв ДОКоМЕНТ, който да сведочи че покойния Любо Шинков е продал на ТошоАбаджи каквото и да било.
    За каква сума? (Авторство на Куршум Хан? Кудоглу като беше от арх. Стойко Стойков нещо попречи ли на комплексирания му син Буби =“засл. арх.“ Желязко, с неговата кикимора= да го БУТНЕ?)
    Ако депозират таквази бумага, молим Дернев да я публикуе, че да се посмеем от сърце === помага за здравето! Ийхуу!

  6. Авторството е идеална концепция. Правата не са стока -за разлика от МУЗИКАТА, където всяко изпълнение носи .парични финикийски знаци, или ЛИТЕРАТУРАТА .
    Ново Авторство възниква от новите Проекти (ново или преустройство, изградено или изчертано) което също НЕ Е ПРЕДМЕТ НА ПОКУПКО-ПРОДАЖБА.
    Подобно на … майчинството!

    1. Не си прав, колега „Петров“, че (цит.): “ За стария няма да говорим…….“
      ЩЕ ГОВОРИМ НЕ САМО, ЩЕ ПЕЕМ И ВЪЗПЯВАМЕ МАМИН ИНдЖиНЕРИНГ ИБ. ТОТЕВ, ИМПЕРИАЛист; и си запазихме видео клипове с монументалната му реч посред януарий 2019 посред боливардо (?!? какъф Първий хубавец, как’ Сийке!); а и ще свидетелстваме пред следсвието за многобройните му законосъобразни и напълно полезни за Града далавери с отбрани Ортаци …
      Как само постигна ЕСК2019 да стане … дупка, а? А?
      Хвала!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина