АктуалноЖивотЗабавлениеКултураНовини

Лошото момче на класиката – виртуозният цигулар Найджъл Кенеди зарази с гениалността си Пловдив

Музикантът излезе с фланелка на Стилиян Петров на сцената. Античния бе осветен с цветовете на Астън Вила за шоуто му

Кенеди закри изключителния си концерт с надсвирване с гъдуларя Георги Андреев

Таня Грозданова, Иво Дернев

Когато си се сгушил в непознатите съседи на античните мраморни седалки, а крепежните въжета на навеса върху древната сцена вибрират в унисон с басите и съзнателно изключваш тътена от частната заря на юг в небето, като се наслаждаваш само на светлинното ѝ шоу под звуците на цигулката му, осъзнаваш, че си на правилното място, където се случва нещо изключително и неповторимо – Една вечер с Найджъл Кенеди!

Лошото момче на класиката, виртуозният цигулар Найджъл Кенеди подари една вълшебна нощ на Пловдив – Европейската столица на културата през 2019. Тя премина в класна музика и приятелски шеги под септемврийското небе над Античния театър снощи. Милиарди музикални молекули от Гершуин, втория му най-любим композитор – Кенеди, и Бах влязоха в клетките на хилядите ценители, които коментираха на десетки езици и аплодираха възторжено поданиците на кралицата. Найджъл, този изумителен, духовит и непретенциозен гигант, зареди с гениалността си Пловдив.

В унисон с британското възпитание, Найджъл започна концерта с представяне на  музикантите, които излязоха с него на сцената. Нещо, което други концертиращи солисти правят едва в края на спектакъла или в най-добрия случай по средата.

В Града под тепетата Питър Адамс – чело, Бойл Доуг – китара, Пьотр Кулаковски – ударни и Ролф Бусалб – китара бяха облекли тениски на футболен клуб Астън Вила. След като ги представи,  Найджъл свали дългото си черно сако и обърна гръб на публиката, така че всички да видят какво пише на електриковозелената му фланелка.

„Стилиян Петров – един от най-добрите футболисти играли някога в Астън Вила!“, отсече музикантът и се поклони на българските фенове.

Заклетият фен на Вила излезе за първата част с резервния екип на любимия си отбор, а през втората част бе облечен в титулярната фланелка на тима. Специално за концерта му пък Античния бе осветен с цветовете на Астън Вила.

Гигантският талант на британеца отдавна е омаял публиката, но в нощта на Античния театър, освен виртуозно изсвирени мелодии, той демонстрира мега духовитост. Кенеди редуваше класическата и електрическата цигулка с шеги, и непрестанен вербален контакт с публиката.

Началото на концерта ви предадохме на живо във Facebook страницата на  Под тепето:

След изпълнение, посветено на Йехуди Менухин, той анонсира, че ще продължи с творба на втория си най-любим композитор, когото има честа да познава от малък „Той се казва Найджъл Кенеди“, разсмя зрителите цигуларят и уж полегна на диван на сцената.

„За нас е чест пак да бъдем в Пловдив. В края на концерта сме ви подготвили специална изненада, а ако не ви хареса ми кажете“, демонстрира още при откриването чувството си за хумор с блестяща усмивка цигуларят.

100% сме сигурни, че ако беше гледал българския филм-класика „Изпити по никое време“, то непременно щеше да изцепи на финала „Сега ще видите къде е цигулка, къде е гъдулка!“ точно преди на сцената, заедно с него да излезе и известният ни гъдулар Георги Андреев. Двамата изпълниха заедно композиции с балканско звучене, а накрая на концерта Найджъл и Георги вдигнаха публиката на крака с надсвирване по между си на Цигански напеви и Очи чёрные.

На финал гениалният Найджъл се поклони, направи култовия си жест към публиката и даде заявка, че ще се върне, при това много скоро. Чакаме го, заразени от вируса Кенеди.

Найджъл Кенеди се наслади на Панаира на занаятите в Стария град

Найджъл Кенеди от Античния: Съжалявам за булшита Брексит

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Абсолютно разочароващо. Повече пари да ми дават, няма да отида да го гледам тоя. И няма ли кой да му обясни, че с тоя мангал най-много да си тръгне пребит от Пловдив?!?!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина