АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Лабораторията за изследване на COVID-19 в Пловдив може да е готова до две седмици

Това е най-оптимистичният вариант според проф. д-р Карен Джамбазов

Доц. Мария Атанасова – вирусолог: „Бързите тестове по принцип са нещо много удобно. Наличните в момента не са достатъчно прецизни“

Все още няма окончателно решение къде точно да бъде ситуирана лабораторията за изследване на проби за коронавирус на територията на Пловдив. Това стана ясно от извънредния онлайн брифинг на представители на Областния, Медицинския и Общинския кризисни щабове.

Областният управител Дани Каназирева съобщи, че са в непрекъсната връзка по темата с Националния щаб и проф. Мутафчийски  по отношение на бързите и спешни мерки, които са необходими, за да се открие такава лаборатория.

По думите на проф. Карен Джамбазов, директор на УМБАЛ „Свети Георги“, след обсъждане на редицата от изисквания за покриване и получаване на заповед за работа на лабораторията от страна на МЗ, най-удачно ще е тя да се намира на територията на лечебното заведение.

Той подчерта, че са в непрекъснат контакт и с проф. Мурджева от МУ. Тя от своя страна обяви, че във ВУЗ-а вече има доброволци, които са готови да работят в лабораторията. Университетът ще подпомогне създаването ѝ с ноу – хау, методика и консултации.

„Чрез Кризисния щаб ще поискаме да разкрием допълнителни легла в Инфекциозна клиника и да се снабдяваме своевременно и много бързо, без тежки обществени поръчки, с апаратура и защитни облекла. Всичко това трябва да се случи изключително бързо, но трябва и технологично време – поне две седмици. Към края на месец март ще можем да проведем обучението на персонала за лабораторията,“ поясни проф. Джамбазов.

Проф. Мурджева заяви, че в бъдещата лаборатория няма да бъдат предпочетени бързите тестове.

По темата говори и доц. Мария Атанасова – вирусолог.

„Бързите тестове, по принцип, са нещо много удобно. Наличните в момента не са достатъчно прецизни и има вероятност да не са верни. Всъщност вееки един трябва да се провери в Националната референтна лаборатория (НРЛ). Тъй като всеки един от тези бързи тестове може да се окаже неверен, то става общо взето двойно изследване. Най- важният е интерферентният тест на полимеразната верижна реакция.“

Областният управител Каназирева апелира към всички частни блоници, които правет постъпки и вече закупуват от така наречените „бързи тестове“ да не съобщават никакви резултати, тъй като това може да става единствено от Националния щаб, след потвърждение от НРЛ.

„Ако някой друг, освен ген. Мутафчийски, си позволи да обяви резултат от тест за COVID-19, това е фалшива новина,“ подчерта Дани Каназирева.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров благодари на членовете на Областния и Медицинския щаб за адекватната им работа.

Все още няма никаква яснота кога се очаква да пристигнат заявените количества защитни средства за цялата област.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина