АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Пловдив ще има лаборатория за изследване на COVID-19 (ВИДЕО)

Вече се правят конкретни стъпки за откриването ѝ в МУ

Въпрос на време е кога в Пловдив, втория по големина град в България, в който са съсредоточени много болници и университети, ще има открит случай на заразен с коронавирус. Всеизвестна е мълвата сред професионалните среди и редовите граждани, че „няма открит, защото няма лаборатория за изследване на вируса в града,“ а и въобще лабораторийте не са достатъчно в цялата страна.

Добрата новина тази сутрин пристигна от Националния щаб за борба срещу разпространение на болестта, макар че за нея намекнаха от новосформирания Областен медицински щаб в началото на тази седмица.

От изявлението на проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести стана ясно, че в гада ни вече се правят конкретни стъпки за откриване на лаборатория за тестове в Медицинския университет.

„Вчера разговарях с ректора проф. Мурджева, там имат желание и готовност за откриване на лабораторията, колегите микробиолози ще минат обучение в Стара Загора, щабът ще помогне с всичко нужно. Бургас и Плевен също са заявили желание за лаборатория“, обясни профосерът.

Водят се разговори за разкриване на такива лаборатории още в Бургас и Плевен.

81 са случаите на COVID-19 в България.

Това стана ясно от думите на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин.

Приближаваме 200 хиляди случая на коронавирус в света. 7980 са случаите за изминалото денонощие. Италия има 31 500 заразени, Испания – 11 000, Германия – 9300 случая, Южна Корея има 93 нови, Китай – само 13 нови. Във Франция бе възприета мова тактика, а именно – ще се тестват само болни в тежко състояние, пристигнали в болница, защото не смогват с лаборатории и тестове. САЩ имат регистрирани 6500 случая, Швейцария – 2700. В Гърция са вече почти 400 случая, в Румъния – 217, в Словения – 275, в Турция има 51 нови и общо 198, каза още той.

От снощи специалистите от ВМА работят с първите защитни екипи, произведени от родните производители. Впечателнията са, че облеклата са отлични 0 леки, с дишаща мембрана, здрави и многократни. Тези екипи са 12 пъти по-надеждни от еднократните екипи. Имат 50 цикъла на изпиране. Капациететът на фирмата-производител е 8000 облекла на ден. Те ще работят на пълни обороти до задоволяване на потребностите на българския пазар, да има достатъчно запаси от такива обклекла, поясни още генерал-майор Мутафчийски.

Бременните жени са податливи на заразяване с коронавирус. В сериозната научна литература не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето. Препоръчва се раждане с цезарово сечение, а след това при кърменето не е доказано такова предаване. Т.е. рискът на заразяване на детето е минимален или никакъв, обясни от своя страна полк. доц. Георги Попов, началник на Катедра по инфекциозни заболявания.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина