АктуалноГласовеКултураМненияНовини

Концертът на Мирослава Кацарова и опера Пловдив Imagine – отвъд границите и времето

С новия проект кръгът на джаза може да се отвори, защото сме  избрали песни, които са устойчиви на жанрови дефиниции, казва певицата

Ако всички влагаме времето и ресурса си, който е енергия, талант, знания, образование, в това, което наистина можем да правим, мисля, че нещата ще бъдат наред

Мирослава Кацарова, интервю на Славена Шекерлетова за КАПАНА.БГ

Джаз концерт с най-обичаните теми на 20-ти век представят Мирослава Кацарова и Опера Пловдив на 25 януари от 19 часа. Събитието е част от музикалната Колекция „Европа – континентът култура”, с която се отбелязва стартът на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Как се зароди идеята за този концерт, в който ще пееш на няколко езика и ще чуем любими песни в изпълнението на оркестъра на опера Пловдив, джаз артисти и самата теб?

Това е проект, който ни хрумна след като оркестъра на опера Пловдив ни покани да направим  – съвместен концерт, който да бъде и с джаз комбо. Ние сме правили нещо подобно в близкото минало с Миро Турийски, цялата ни група с Варненската филхармония. Тази смес от класическа изказност и джаз се оказа много подходяща за музиката, която аз изпълнявам и харесвам. През последните 7 години правя всяка година по една тематична концертна програма, като избирам различни песни, основно принадлежащи към традицията на песенното изкуство на 20 век и се фокусирам в различни теми. Веднъж това бяха песните на Били Холидей, друг път песните на Бразилия, на Антонио Карлос Жобим и цялата Боса Нова от 60-те. Появиха се и такива, които ни изкушиха да ги превърнем от инструментални творби в песни. Това беше проектът Cinema ,който се превърна и в мой трети самостоятелен албум My Cinema. Миналата година направихме  песни изцяло на френски език. Преди това – една програма, която се казва „Новите стандарти“. Имахме един огромен арсенал от песенен материал, в който се вгледахме и решихме да съберем от всички тези програми любимите ни песни. Една от тях е Imagine. Освен, че е с много красива мелодия и плътен текст, тя съдържа в себе си послания, които в различните периоди, по различен начин се четат и трактовката също може да се променя. Сега, когато я изпълнявам тя ми звучи повече като въпроси, като един скептичен монолог, защото в себе си съдържа много утопии, невъзможни на пръв поглед ситуации за човешкия живот и свят. От друга страна, тази заразителна наивност на Джон Ленън може би ни кара да се държим като хлапета в опита си да помечтаем за по-добър свят. И съм твърдо убедена, че музиката ни помага, и ако той е черно- бял, ние да виждаме цветовете в него. И така, когато започнахме да събираме всички песни в едно, се оказа, че единият от моите любими композитори в съвременната музика Джон Зорн е бил прав като е казал ,че в дълбините си корените на всяка музика са общи. Така видяхме, че с лекота преминаваме от културата на Бразилия към тази на Франция, към друга, която се изпълнява на английски език, към джаза и към съвременната музика, включително и песни на български език от нашите албуми. Една от тях е „Парфюми“. Когато чух песента оркестирана, тя ми прозвуча като съвършено нова. Оказа се, че този процес на преработване на един музикален материал е почти толкова близък до това да композираш чисто нова песен или пиеса. Мирослав Турийски е автор на аранжиментите и оркестрацията. Той е мой дългогодишен партньор на сцената от самото начало на този експеримент, бих го нарекла, през последните седем години да преработваме тематичен музикален материал. До него е Младен Димитров- барабани, Александър Леков –бас, Емил Пехливанов –перкусия и Николай Карагеоргиев – китари. Диригент на държавна опера Пловдив е Константин Добройков.

Концертът е свързан и с това, че тази година Пловдив е Европейска столица на културата. Как Imagine кореспондира с мотото „Заедно“?

Това може да бъде по всякакъв начин тълкувано. Заедно може да бъдат на една сцена артисти от различи изказности, класически музиканти и джаз артисти, които с лекота преминават границите между жанровете. Заедно можем да бъдем на различни езици, защото се изпълняват песни от различни песенни култ, но те са много близки една с други. Заедно можем да бъдем и заради това, че могат да дойдат хора, които не само слушат джаз. Тоест кръгът на джаза да се отвори и да присъстват почитатели на друга музика, която си е характерна за 20 век, защото сме избрали песни, които са устойчиви на жанрови дефиниции. Заедно можем да бъдем и заради това, че се опитваме да преодолеем регионалното, онова, което до някаква степен ни прави принадлежащи на едно географско място. Тук става дума за едно културно пътешествие – музикално, което е отвъд границите, отвъд времето и пространството, отвъд географията. Както каза една моя любима журналистика- „география на гласа“.

В началото на годината имаш рожден ден, обикновено това е време за равносметки и за мечти, какво си пожела за 2019-та година?

Най-силният пристъп за това да мечтая е след Коледните и Новогодишни празници, когато е и моят рожден ден, когато наистина човек си дава някакви изводи за живота си и прави своите равносметки, пък и започва смело и по-дръзко да мечтае за напред как да преобрази живота си и света наоколо, поне малкия свят, в който живее. А то е ясно, че музиката и изкуството влияят на света наоколо. Това също беше една от причините да нарека концерта Imagine,  защото това е състояние, което обичам, а и ще опитаме със стейдж екипа да направим малки детайли по сцената, препратки към едно градинско парти. Да направим опита ни да помечтаем и излетим от реалността по –естествен, някак по-достъпен. Аз винаги мечтая, не само покрай рождения ми ден. По природа съм мечтател и доста често постъпвам наивно, заради това. Рядко се разделям с илюзиите си, макар ясно да осъзнавам истината. Не спирам да мечтая за неща, които на пръв поглед изглеждат невъзможно, но накрая се оказва, че няма нищо невъзможно. Така и тази година съм си поставила едни мечти, които на този етап ми изглеждат трудно достъпни, но пък те точно с това са обаятелни и привлекателни със своята привидна невъзможност.

Понеже обичаш Пловдив, тази година е важна за града, какъв искаш да го виждаш сега и занапред?

Първо ми се иска да се пооправят тези неразбории по пътищата и улиците му, защото Пловдив е много красив, харесвам ароматите му, камъните, светлината в него, сенките. Иска ми се това да бъде по-видимо и за всички, които не живеят в Пловдив, или само веднъж ще го посетят, заради това, че е Европейска столица на културата.

Иска ми се по-малко да бъдем зли. По-малко зли, за да може да пазим ресурса си, който иначе влагаме в енергията да критикуваме, но да го вложим в съзидателна дейност, в нещо, което наистина ще променя. Или по-просто казано да си вършим работата всъщност, това ми се иска, всеки да си върши работата. И аз нямам много време, тъй че се опитвам да променям нещата, до които аз имам достъп и възможност , да работа, да съзидавам. Ако всички влагаме времето и ресурса си, който е енергия, талант, знания, образование, в това, което наистина можем да правим, мисля, че нещата ще бъдат наред.

Билети за концерта IMAGINE може да намерите на касата на Опера Пловдив, Ивентим, Изипей, онлайн на eventim.bg, epaygo.bg.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина